SVIJET POD LUPOM

Japanske divovske skulpture od slame i Wara festival

Autor: Ljubica Šaran

Svake godine tijekom žetve riže područje prefekture Niigata postaje galerija na otvorenom zahvaljujući domišljatosti i upornosti Japanaca kojima je rižina slama postala umjetnički materijal.

Originalno i domišljato – bravo Japanci.

Provincija Niigata je najveći proizvođač riže u Japanu. Za vrijeme žetve riže, po prefekturi se gomilaju goleme količine rižine slame, koje su se u prošlosti koristile u različite svrhe, od pokrivanja krovova, stvaranja pletene obuće i odjeće do korpi, torbi i drugih uporabnih predmeta svakodnevnog života. Slama je kao takva bila i jedan od glavnih izvora prehranjivanja stoke tijekom zime, no vremena su se promijenila, a rižina slama – wara je postala otpadak.

Najbolji strukovi rižine slame se odvajaju za Wara festival kako bi se divovske skulpture što bolje oblikovale.

Ne tako davne 2006. gradski oci Niigate i čelnici sveučilišta Mushasino su odlučili iskoristiti brda rižine slame za stvaranje golemih umjetničkih skulptura, isprva u parku Uwasekigata, a potom po cijeloj provinciji. Tako je nastao umjetnički festival Wara koji se tradicionalno održava od 31.08 do 31.10. za vrijeme prastarih jesenskih svetkovina koje padaju u period žetve riže – biljke koja je Japan prehranjivala zadnja dva milenija.

Najveće figure su visoke i preko 10 metara.

Najveće umjetničke figure se obično stvaraju na području farme Nishikan uz pomoć studenata sa Mushasina, Wara je tako postala spona između starijih farmera Niigate i mladosti koja je uglavnom koncentrirana u glavnom gradu provincije. Visina Wara figura zna premašiti 10 metara, a osnova skulptura je lagani drveni kostur koji se oblaže posebno oblikovanom slamom.

Stvaranje Wara figura je posao koji iziskuje suradnju timova do 10 ljudi.

Iako je Wara festival odložen tijekom 2020. zbog pandemije, vlasti smatraju kako umjetničke skulpture raštrkane po krajobrazu Niigate nikome ne štete te ljude tjeraju na šetnju po prirodi umjesto stalnog obitavanja unutar četriri zida u prenapučenim gradovima.

Japanska šuma Aokigahara, poznata pod nazivom Mount Fuji šuma samoubojica je poznato mjesto u koju dolaze Japanci kako bi si okončali život, u zadnjih 12 godina posebne policijske patrole obilaze šumom kako bi spriječile ljude u suicidu. Situacija je postala još gora od kada su uvedene krizne mjere zbog pandemije.

Inače, Japan muku muči s eksplozijom suicida i depresije zbog kriznih mjera tijekom pandemije. Početkom 2021. godine vlada ove otočne zemlje je uvela poziciju ministra za samoću koji trend samoubojstava treba zaustaviti opsežnim nacionalnim mjerama. Japanski premijer Yoshihide Suga je tijekom predstavljanja novoga ministra Tetsushi Sakamotoa obećao kako će se u skoroj budućnosti spriječiti socijalna usamljenost i izolacija Japanaca uz navode kako je pandemija smanjila mogućnost kontakta među ljudima što je dovelo do ozbiljnih društvenih problema.

Wara festival je ove godine održan u skraćenom obliku, te je trajao od 29.08. do 12.09. no bez obzira što su primjenjivane ozbiljne mjere distance uz obvezatne maske Niigata je na pet otvorenih lokacija ugostila ovogodišnje slamnate figure.

U nastavku vam predstavljamo najinteresantnije uratke Wara festivala, te se nadamo da će vam one svidjeti. Želite li pregledati galeriju preko cijeloga ekrana kliknite na bilo koju sliku.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.