Pod povećalom MW-a

Cijepljenje protiv korone je čin ljubavi – poruka pape Franje

Prije nekoliko dana troje švicarskih gardista, papinih osobnih tjelohranitelja, je istupilo iz službe jer se nisu htjeli cijepiti protiv Covida-19 iako su se zakleli da će, ako je potrebno, za papu dati i vlastiti život. Još troje gardista je suspendirano iz službe jer Vatikanu nisu predočili dokumentaciju da su u potpunosti cijepljeni. Čini se da dotični pripadnici najstarije vojne jedinice na planeti ne mare za papine želje, niti se slažu s vrhovnikom Katoličke crkve kako je cijepljenje protiv korone čin ljubavi.

Papi Franji je cijepljenje protiv korone čin ljubavi, no čini se da njegovim švicarskim gardistima to nema veze s ljubavlju jer su troje odstupili s dužnosti, a troje ih je suspendirano zbog necjepljenja.

Svima je bilo poznato stanovište KC o abortusima te korištenju stanica abortiranih beba za medicinska istraživanja i razvijanje novih lijekova. No, vremena se mijenjaju pa tako i Katolička crkva. Prošle godine je Kongregacija za nauk vjere, najstarija kongregacija Vatikanske kurije, odlučila kako uporaba cjepiva protiv Covida-19 dobivenih od pobačenih fetusa ne predstavlja formalnu suradnju s pobačajem te da takva cjepiva katolici mogu koristiti bez straha za svoju dušu.

Kako prenosi Vatican News u zaključku spomenute kongregacije stoji sljedeće:

Kada nisu dostupna etički besprijekorna cjepiva protiv Covid-19, moralno je prihvatljivo primati cjepiva Covid-19 koja su u svojim stanicama koristila stanične linije pobačenih fetusa proces istraživanja i proizvodnje.

Drugim riječima po Svetoj stolici nema opravdanja za necijepljenje te se vjernici KC ne mogu pozvati na priziv savjesti, čak i kada znamo da se cjepiva prave uz pomoć abortiranih stanica.

Toliko o ljubavi.

18. kolovoza 2021. papa je u obraćanju katolicima “objasnio” kako je samo cijepljenje čin ljubavi. Svoju objavu na španjolskom jeziku je objavio i na Twitteru, a mi vam je prenosimo s YouTuba:

Hvala Bogu i radu mnogih, mi danas imamo cjepiva koja će nas zaštiti od Covida-19. Cjepiva nam ulijevaju nadu da će pandemija okončati, no samo ako zajednički djelujemo. Cijepljenje je čin ljubavi. Doprinos kako bi se osiguralo cijepljenje većine ljudi je čin ljubavi. Ljubavi prema sebi, ljubavi prema obitelji i prijateljima, ljubavi prema svim ljudima.

Švicarski gardisti se zaklinju na vjernost papi, te da će ako to treba za njega dati i vlastiti život.

Kao što smo već naveli troje švicarskih gardista se nije odazvalo papinskom pozivu na ljubav te su odletjeli u matičnu državu nakon dragovoljnog otpusta iz službe koja se za mnoge smatra prestižnom vojnom službom jer vjekovima služi papi kao osobna vojska i tjelesni čuvari. Trojica suspendiranih gardista moraju što hitnije predočiti dokumentaciju o punom cijepljenju, dakle primanju dvije doze, jer od početka listopada za područje Vatikana važi pravilo kako nitko ne može slobodno prometati, raditi i boraviti u Vatikanu bez validnog održavanja korona putovnice.

Papa sa švicarskim gardistima gleda nogometnu utakmicu Švicarska – Argentina.

Kritičari se pitaju kakvi su to papini elitni vojnici kada ne poštuju pontifeksove zahtjeve i naredbe, s druge strane po cijelome svijetu možemo vidjeti kako profesionalci u brojnim sferama društva od zdravstvenih radnika do policajaca i vojnika odbijaju primiti cjepiva, jer smatraju ako ona djeluju, cijepljeni se nemaju što bojati necijepljenih.

Kako god bilo prozivanje da je cijepljenje protiv korone čin ljubavi nije podiglo stopu procijepljenih, a mi se pitamo što li će papa još smisliti.