Pod povećalom MW-a

Domino efekt i veliki prasak

Autor: Ljubica Šaran

Pred američkim lukama je usidren rekordni broj teretnih brodova koji čekaju na istovar. Indija i Kina ograničavaju proizvodnju u tvornicama i ispostavu električne energije građanima zbog nedostatka energenata, poglavito ugljena. Cijene goriva divljaju, Britanija gotovo u istim problemima. U američkim supermarketima su sve češće vidljive prazne police, a nekima SAD počinje nalikovati na SSSR prije propasti. No, ipak to nije najgori pokazatelj nestabilnosti, naime otkriveno je kako je 40% dolara na svjetskom tržištu tiskano u zadnjih godinu dana.

Nestašice na sve strane, cijene divljaju, proizvodnja se obustavlja, čini se da nema povratka na staro.

U 12 mjeseci smo čuli nebrojeno puta opravdanje kako je za sve i svašta kriva pandemija. Lista se toliko produljila da je gotovo nemoguće dotaknuti ni jednu aktualnu gospodarsku i političku situaciju, a da u formuli nije uključen i Covid-19.

Pa ipak, ne možemo se otrgnuti utisku kako je problem puno veći od onoga što nam govore političari, na koncu konca, kada su to političari iznosili sve činjenice, naročito kada se stvari počinju kotrljati nizbrdo i to golemom brzinom.

Da ne bi ispalo kako blebećemo bez veze, navest ćemo najvažnije informacije koje bi nas i te kako trebale zamisliti.

Zbog globalne nestašice računalnih čipova iPhone usporava proizvodnju.

Zbog kineske energetske krize Tesla i Apple dodatno usporavaju proizvodnju.

General Motors i Ford usporavaju proizvodnju, a u nekim područjima je i prekidaju zbog nestašice dijelova i čipova.

Cijena prijevoza jednog kontejnera preko Pacifika je narasla s 2.500 dolara na 25.000 dolara.

U američkim supermarketima fali čak i dječjih pelena.

Zbog ledenih hladnoća u Brazilu berba kave je katastrofična, pa ćemo imati povećanje cijena kave i eventualne nestašice.

Na tržištu je sve veća nestašica običnog stakla.

U SAD-u je sve veća nestašica hrane za kućne ljubimce, puretine, piletine i konzervirane hrane.

Amerika se bori s nestašicom čelika, željeza, klora pa čak i kečapa.

Zbog krize s Evergrandeom, nedostatka energenata i velikim poplavama Kina neće moći ispuniti globalnu potražnju za robom široke potrošnje.

Zbog problema u Kini očekuju se dodatne globalne nestašice.

Europa se bori s nedostatkom plina za zimu što bi moglo donijeti dodatno povećanje cijena plina na globalnom tržištu.

Britanija je u sezonu grijanja ušla s najmanjim zalihama plina jer je mislila kako se može osloniti na obnovljive izvore energije.

Europa ima problema s energentima jer se previše oslonila na nestabilne obnovljive izvore energije. Plin je trebao zamijeniti nepopularni ugljen, no Europa i Britanija ga nemaju dovoljno.

Regularni globalni lanac proizvodnje i opskrbe robe je pukao, tako će ostati u budućnosti i najvjerojatnije će biti još gore.

Zadnja žrtva globalne nestašice je obična plastika – nema je dovoljno.

Zbog globalne nestašice robe divljaju cijene.

Nestašica radne snage dodatno destabilizira globalni lanac opskrbe robom.

Globalna energetska kriza je na pomolu, za nju nema brzog lijeka, drugim riječima to je nova “normala”.

Nestašica robe je globalna i ona će se intenzivirati u skoroj budućnosti.

Društvo je ostalo bez svega, svega nedostaje.

Globalno gospodarstvo se trebalo vratiti u normalu, umjesto toga imamo globalnu nestašicu koja postaje sve gora.

Graditeljska djelatnost je također stala jer nedostaje osnovnih materijala za izgradnju.

Američki nacionalni dug na dan 15.10.2021.

Sjedinjene Američke Države su još uvijek najveće gospodarstvo svijeta, dok je Kina na drugom mjestu, Japan na trećem, Njemačka na četvrtom mjestu i naravno Indija na petom mjestu. Pa ipak prvu ekonomiju svijeta muči strahoviti dug od nevjerojatnih, 28 bilijuna dolara, ne, nismo se zeznuli jasni su nam nazivi velikih brojeva. Drugim riječima svaki američki građanin je zadužen za 86.000 dolara, dok ovo breme opterećuje svakog američkog poreznog obveznika s 228.000 dolara. Trenutačno američka administracija troši gotovo tri bilijuna dolara više od onoga što imaju u proračunu. Da bi se pokušao ublažiti taj divovski deficit, Amerikanci su napravili istu grešku kao i Nijemci tijekom Weimarske Republike, naime 40% dolara na svjetskom tržištu je tiskano u zadnjih godinu dana.

Nijemac koristi bezvrijedne Weimarske marke za zidne tapete tijekom hiperinflacije 1927. godine.

Voljeli bismo reći kako nas čeka bolja budućnost, kako će se se svjetsko gospodarstvo oporaviti od ovih potresa, kako će se SAD izvući iz zamke hiperinflacije zbog masovnog tiskanja dolara – na žalost nije nam u interesu laganje i pisanje lijepih priča samo da bismo vam zamazali oči.

Mi trenutačno imamo priliku vidjeti stanoviti domino efekt, gdje jedna negativna stavka okida drugu negativnu stavku u lančanoj reakciji, tiskanje dolara je jasni znak panike, svi oni koji su imali priliku svjedočiti raspadu Jugoslavije se jako dobro sjećaju hiperinflacije i kaosa koju je ona donijela.

Zapamtite, to je bilo samo na razini Jugoslavije, kada se isto dogodi dolaru, što mislite da će se dogoditi s globalnim gospodarstvom?

Ljubitelji riječi i djela Herr Schwaba će svakako dobiti svoj veliki reset, no jednom kada svijet uroni u kaos i kada tehnokratski menadžeri ostanu bez toliko željene kontrole nismo sigurni da će se stvari odvijati baš kako oni priželjkuju. Naime, željno razmišljanje je došlo glave svim vođama antičkih civilizacija jer su isti svijet oko sebe gledali kroz majušnu rupu ključaonice i vidjeli su samo ono što su jarko priželjkivalli, sve ostalo ih nije zanimalo. To “ostalo” ih je dokrajčilo i njihova je civilizacija postala stvar prošlosti.

Na žalost, tijekom propasti civilizacija najviše plaćaju oni na dnu – obični ljudi koji žele miran život za sebe i svoju djecu, koji gledaju kako namiriti osnovne potrebe, koje jedino zanima kako spojiti kraj s krajem, a to je – matematički rečeno velika većina ljudstva na planeti.

Kad se dogodi veliki prasak (veliki reset), “carevi” će ostati goli, maske će pasti, a ona neka nam se nebo smiluje jer ovi na vrhu sigurno neće.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.