Pod povećalom MW-a

Niste pogledali film “V for Vendetta”, e pa trebali biste – više puta!

Autor: Ljubica Šaran

Ljubiteljima dobrih filmova nije promaklo remek djelo pod nazivom „O za osvetu“ (u originalu V for Vendetta). Ova bezvremenska distopijska priča u velikom omjeru podsjeća na najbolje Orwellove umotvorine, na žalost u mnogočemu se podudara s današnjom stvarnošću. 05.11.1605. godine nam se svima trebao urezati u pamćenje, no nije, a mi ćemo to pokušati ispraviti.

Filmove uglavnom ne preporučamo, no V for Vendetta je maestralni izuzetak – kojeg preporučamo od srca, za vaše dobro.

V for Vendetta (O za osvetu) je svjetlost dana ugledao 2005. godine. Film je baziran na odličnom istoimenom stripu Alana Moora, no pravu svjetsku popularnost je zasluženo dobio tek ekranizacijom Jamesa McTeigue kojemu je film bio redateljski debi.

Spomenuti film bi bio obični akcijski političko distopijski triler da u sebi ne krije pravo malo blago. Naime, film počinje s prvom modernom operacijom pod lažnim zastavama i organiziranim državnim terorizmom koji se u povijesnim knjigama poznaje pod nazivima: „The gunpowder plot“ ili „Gunpowder treason.“

Povijesne knjige pišu pobjednici, u ovom slučaju engleski kralj James prvi koji je na dan 31.01.1606. smaknuo Guya Fawksa optužujući ga za izdaju i pokušaj uništenja britanskog parlamenta 05.11.1605. točnije za terorizam protiv krune. Guy Fawkes je poslužio za stvaranje Britanskog carstva te je omogućio kralju Jamesu da željeznom rukom vlada do kraja svog života, te da optuži sve katolike u svojoj zemlji za terorizam i izdaju krune.

Potpis Guya Fawkesa nakon mjesec dana zvjerskog mučenja s kojim priznaje svoju krivicu.

Fawkes je nakon gotovo mjesec dana životinjskog mučenja priznao stvari koje graniče s ludilom, da je sam uz šačicu katolika prenio preko dvije tone baruta u podrume Britanskog parlamenta, te da je sve to uspio učiniti unatoč stalnoj prismotri tajne policije i brojnoj straži parlamenta. Mučitelji su ga čak prisilili da se potpiše s Guido Fawkes kako bi kralju Jamesu omogućili stvaranje dekreta i početka lova na katolike s navodom kako je Fawkes priznao povezanost s Rimom.

Jamesu prvom nije bilo dovoljno što je Fawkesa i trojicu njegovih navodnih drugova terorista pogubio vješanjem već je njihova tijela raščetvorio i poslao u „sva četiri dijela kraljevstva prema zemljopisnim stranama svijeta.“

Londonski Tower bridge za vrijeme vatrometa u čast smaknuća Guya Fawkesa. Kako je moguće da se takvo što slavi još uvijek?

Nakon krvavog pira, mučenja i ubijanja tisuća katolika diljem kraljevstva, nakon prisvajanja velikog bogatstva ostalog za mrtvim “teroristima,” kralj James je zapovjedio Londoncima da svakog petog studenog slave hvatanje državnih neprijatelja te da se uz veliku otvorenu vatru i vatromet raduju uspjehu krune.

Tako je nastao praznik pod nazivom „Bonfire Night“ koji se dan danas slavi diljem Velike Britanije, te u nekim dijelovima Commonwealtha poput Kanade i Južne Afrike.

Ako još uvijek sumnjate u ljudskost spomenutog engleskog kralja i trebali biste jer je po svemu sudeći pokazivao snažne psihopatske karakterne odlike.

Patokracija, točnije vladavina psihopata je od vremena kralja Jamesa prvog napredovala do te mjere, da ‘false flag’ operacije ili operacije pod lažnim zastavama napreduju u svojoj sofisticiranosti i sveobuhvatnosti, te umjesto lokalnog odjeka dobivaju globalni predznak pretvarajući društvo u logor u kojemu svi postaju potencijalni neprijatelji „krune.“

Naša stranica je s iznimnim zanimanjem pratila događaje od pada Blizanaca do danas, teško je gledati kako se svakodnevno uništavaju i sužavaju naša građanske slobode, kako se nadgleda promet robom i ljudima, kako Internet postaje mjesto u kojem su se razmahale tajne službe i plaćeni cenzori, a sve pod motom da nas se brani od terorista svih boja i oblika koji žele uništiti naša demokratska društva.

No, vratimo se na film.

Vi je tajanstveni osvetnik kroz čiju traumatičnu životnu priču otkrivamo kako su aktualne vlasti u distopijskoj Engleskoj manipulirale terorističkim akcijama pod lažnim zastavama te su biološkim napadima na vlastito stanovništvo omogućile stvaranje Orwellijanske tiranije. Naravno za terorizam su optuženi politički protivnici i svi oni koji se s tiranijom nisu slagali te svi oni koji po mjerama fašistoidnih psihopata na pozicijama vlasti – nisu bili podobni.

U tom društvu su mediji strogo kontrolirani, TV program je katastrofična mješavina vulgarne zabave, ispijanja mozga i propagande, a državni aparat troši najviše resursa na špijuniranje, kontrolu, zatvaranje i mučenje vlastitih građana. U takvome društvu su sretni oni koji nikada ne dođu pod povećalo državnog aparata, a takvih je malo ili nimalo jer svako je potencijalni terorist i neprijatelj države.

U distopijskoj Engleskoj nestašice su normala no opravdavaju se sankcijama nenormalnog i divljačkog ostatka svijeta, vijesti isključivo glorificiraju vladajuću stranku, te se građani drže u strahu izmišljenim pričama o ratovima, genocidima i gospodarskim nemirima van zemlje. Zemlja je izolirana, a zdravstvo i školstvo služi kako bi se građani držali u poslušnosti bez postavljanja pitanja, tko postavi neprimjerno pitanje nestaje u logorima u kojima se izvršavaju biološki i medicinski pokusi. Država sama stvara viruse i povremeno ih pušta u javnost kako bi naknadno liječila građanstvo predstavljajući se tako kao dobrotvor. Svaka sumnja u vladajuće se plaća glavom. Ljudskih prava nema iako se vlasti s njima hvale. Ljudskih sloboda nema iako se vlasti s njima hvale. Ljudskih vrijednosti nema iako se vlasti s njima hvale.

Napravili smo dovoljno spojlera za spomenuti film, otkrili smo vam dovoljno stvari koji vam mogu zagolicati interes. No, ovaj članak ne bi bio potpun, ako ga ne bi završili famoznim govorom V-ja. Evo prijevoda:

Dobro večer London.

Dopustite mi da se ispričam zbog ovog prekida. Ja, kao i mnogi od vas, cijenim udobnost svakodnevne rutine – sigurnost poznatog, spokoj ponavljanja. Uživam u njima kao i svi ljudi. Ali u duhu komemoracije, dakle onih važnih događaja iz prošlosti obično vezanih uz nečiju smrt ili završetak neke strašne krvave borbe ili proslavu nekog lijepog praznika, mislio sam da bismo mogli obilježiti ovaj dan 5. studenoga, dan koji je toliko tužan da se više ne pamti, tako što ćemo odvojili malo vremena iz našeg svakodnevnog života da sjednemo i malčice popričamo.

Naravno ima onih koji ne žele da govorimo. Mislim da se i sada izdaju zapovijedi, da se izvikuju u telefone, a ljudi s oružjem će uskoro krenuti. Zašto?

Dok god se palica koristi umjesto razgovora, riječi će uvijek zadržati svoju moć. Riječi nude sredstva za značenje, a za one koji žele slušati, one služe za objavljivanje istine. A istina je da nešto strašno nije u redu s ovom zemljom, zar ne?

Okrutnost i nepravda, netolerancija i tlačenje. I tamo gdje ste nekoć imali slobodu prigovarati, razmišljati i govoriti kako vam odgovara, sada imate cenzore i sustave nadzora koji prisiljavaju vaš konformizam i traže da se pokorite.

Kako se to dogodilo?

Tko je kriv?

Pa sigurno ima onih koji su odgovorniji od drugih, i oni će odgovarati, ali opet istini za volju, ako tražite krivce, trebate se samo pogledati u ogledalo.

Znam zašto ste to učinili.

Znam da ste se bojali.

Tko se ne bi bojao?

Rat, teror, bolest. Bilo je bezbroj problema koji su se urotili da pokvare vaš razum i otmu vam zdrav razum. Strah vas je nadvladao i u panici ste se obratili sada visokom kancelaru Adamu Sutleru. Obećao vam je red, obećao vam je mir, a sve što je tražio zauzvrat bio je vaš tihi, poslušni pristanak.

Sinoć sam pokušao prekinuti tu tišinu. Sinoć sam uništio Old Bailey, da podsjetim ovu zemlju na ono što je zaboravila. Prije više od četiri stotine godina jedan veliki građanin poželio nam je zauvijek urezati 5. studeni u sjećanje. Nadao se da će podsjetiti svijet da su pravednost, pravda i sloboda više od riječi – oni su perspektive. Dakle, ako niste ništa vidjeli, ako vam zločini ove vlasti ostaju nepoznati, onda bih vam predložio da dopustite da 5. studenoga prođe neobilježeno.

Ali ako vidite ono što ja vidim, ako osjećate kao što ja osjećam, i ako biste tražili kao što ja tražim, onda vas molim da godinu dana od večeras stanete uz mene, ispred vrata Parlamenta, i zajedno ćemo im dati 5. studenoga koji se nikada, nikad neće zaboraviti.

Uživajte u gledanju filma i ostajte nam zdravo.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.