Pod povećalom MW-a

Izrael, MMF, BIS i 10 odabranih zemalja simulirali globalni cyber napad na financijski sustav – zašto je to važno?

Autor: Ljubica Šaran

Ako ne učimo iz kolektivnih povijesnih lekcija – one se ponavljaju. Sredinom desetog mjeseca 2019. najpoznatiji svjetski igrači su simulirali svjetsku pandemiju koronavirusa pod nazivom Event 201, a par mjeseci kasnije smo dobili “pravu stvar”, brojne mjere koje su uništile svjetsku ekonomiju, ljudske slobode i društvo kakvo smo poznavali. Na gotovo istovjetan način, najprominentniji svjetski igrači su ovaj put odlučili simulirati globalni kibernetski napad na financijski sustav, a mi se pitamo – je li ovo repriza.

Kibernetičko ratovanje ili ratovanje u cyber prostoru, je pojam koji označava upotrebu računala, interneta i drugih sredstava za pohranu ili širenje informacija za provođenje napada na neprijateljske informacijske sustave pomoću sredstava informatičke tehnologije. Takav vojni sukob u virtualnom prostoru odvija se sredstvima koja su uglavnom iz područja informacijskih tehnologija. Smatra se integralnim dijelom hibridnih sukoba. Bojišnice cyber-rata su primjerice komunikacijski i informacijski sustavi. Napadači mogu primjerice uz relativno malen napor oštetiti infrastrukturu ili gospodarstvo neprijateljske države ako se u velikoj mjeri temelji na računalnim sustavima.

Izraelski ministar financija je bio domaćin međunarodne simulacije cyber napada uz pokroviteljstvo Međunarodnog monetarnog fonda i banke nad bankama – BIS-a.

Od kada je korona pandemija postala nemila “stvarnost” plaćenički mediji su se raskokodakali o novoj prijetnji, naravno riječ je o cyber napadima na financijske sustave i super moćne banke. U skladu s oficijelnom naracijom, i nimalo slučajno, Izrael je postao domaćin međunarodne simulacije cyber napada na globalni financijski sustav pod pokroviteljstvom Međunarodnog monetarnog fonda – banke koja je brojne države bacila na koljena uvjetovanjem skupih kredita i strahovitih mjera “štednje” zbog kojih su stotine milijuna ljudi ostali bez posla ili su pak osiromašeni u tren oka, te banke svih banaka – zloglasnog BIS-a bez koje guverneri nacionalnih banaka ne mogu donijeti ni jednu jedinu neovisnu odluku. I jedna i druga financijska organizacija je privatna, a njeni vlasnici su običnim ljudima – nepoznati.

Ako vam imena pokrovitelja ove simulacije ne znače ništa, podsjećamo da je Izrael vlasnik najvećeg i najmodernijeg arsenala za cyber napade kojeg svako malo koristi, a Iran je najčešća žrtva. Uzmemo li u obzir sve navedene činjenice, ovaj skup nalikuje na okupljanje lisica koje kokošama u kokošinjcu žele ponuditi osjećaj sigurnosti.

Da bismo dodatno objasnili o čemu je riječ, obratit ćemo pozornost na neke važne detalje.

Najveći dio interneta (dark web) je za nas nevidljiv i njime se služe najgori od najgorih.

Simulacija “ratne igre” je trajala deset dana, a sve je počelo s pojavom “osjetljivih gospodarskih informacija” na dark webu – za obične građane nevidljivom dijelu interneta, kojim se koriste kriminalne organizacije, tajne službe i psihopatske spodobe svih vrsta i oblike. Takvo curenje informacija stvara kaos na financijskom tržištu i gospodarski krah. Izraelski ministar financija – domaćin ovoga skupa je naveo kako je takva stvar “realna prijetnja” jer je obrana od cyber napada uglavnom manjkava diljem svijeta, te da se isti može spriječiti jedino “čvrstom i sveobimnom međunarodnom suradnjom” te “kooperacijom na svim razinama od privatnih kompanija do država i njihovih službi.”

Interesantno je kako je cilj cyber napada u stvari bio destabilizacija najprofitabilnijih međunarodnih valuta i cyber- sredstva financijske razmjene, a ultimativno sve je vodilo do kraha sustava i gubitka sredstava na računima, te strahovite hiperinflacije i financijskog kaosa diljem svijeta. Možda bismo ovaj scenarij trebali zapamtiti, jer tko zna, ako je Event 201 nalikovao kao jaje jajetu ovome što danas proživljavamo, možda nas u budućnosti čeka još jedno takvo SASVIM SLUČAJNO preslikavanje simulacija na globalne događaje.

Inicijalno je ova konferencija trebala biti u Ujedinjenim Arapskim Emiratima koji su nedavno proglašeni predsjedavateljem INTERPOLA unatoč činjenici kako je današnji voditelj iste organizacije general Ahmed Nasser al-Raisi optužen za krvoločno mučenje ljudi, a sami Ujedinjeni Arapski Emirati za grubo kršenje ljudskih prava.

S druge strane Izrael je jedna od rijetkih zemalja koja ne poštuje međunarodne konvencije i rezolucije UN-a, a početkom 2021. međunarodna organizacija za obranu ljudskih prava Human Rights Watch je optužila Izrael i njene vlasti za počinjene zločinje i apartheid nad Palestincima. Voditeljica UN komisije za ekonomska i socijalna pitanja Jugozapadne Azije je još 2017, dala ostavku jer je UN povukla izvješće u kojoj se Izrael optužuje za iste zločine.

Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Nizozemska, Švicarska, Austrija, Njemačka i Italija su još neke od sudionica, no pogledamo li malo bolje vidjet ćemo da na skupu nisu sudjelovale države poput Rusije i Kine, Japana i Južne Koreje. Da je ovaj skup zaista trebao poslužiti za poboljšavanje cyber sigurnosti i smanjenje mogućnosti kibernetskog ratovanja, tada bi spomenute zemlje bile ravnopravne sudionice.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.