Pod povećalom MW-a

Vjeruj STRUCI – mala poduka iz povijesti!

Autor: Ljubica Šaran

Ne postoji jedna ljudska ideja, izum ili stanovište koja je uspjela odoljeti naletu psihopatije. Čak i one najplemenitije i najhumanije ljudske odlike – poput suosjećanja i empatije su se izvrtale kako bi ih iskorištavali najgori od najgorih. Povijest je prepuna krvavih grozota u kojima su nevine mase postajale “topovsko meso” ili “nevrijedni resurs” kojeg je trebalo iskorištavati do smrti, a uzmemo li u obzir trenutačna događanja u svijetu, podsjetit ćemo se strahovite lekcije iz Ženeve za vrijeme kuge 1530. u kojoj su se Švicarci prepustili u ruke struci – i zbog toga strahovito patili i platili.

Trebamo li slijepo vjerovati struci – što nam o tome govori povijest.

Švicarska danas glasi za jednu od najstabilnijih demokracija s odličnom zdravstvenom zaštitom i socijalnim službama u koje se može ugledati ostatak svijeta. Švicarci su oduvijek bili skloni odličnoj organizaciji i efikasnim načinima borbe protiv različitih bolesti, a najbolji primjer njihove ingenioznosti dolazi iz vremena bubonske kuge i šesnaestoga stoljeća, no uz jedno veliko ali – struka kojoj se trebalo vjerovati – liječnici, ljekarnici i medicinari, su postali pohlepni te su umjesto sprečavanja širenja kuge odlučili – širiti zarazu kako ne bi ostali bez golemih prihoda i beneficija.

Ne vjerujete nam na riječ, to je sasvim u redu, stoga prenosimo dijelove iz drugog dijela knjige Ženevske kronike autora François Bonivarda tiskane u konačnom izdanju 1867., s naglaskom na stranice od 395 do 402. (Amazon izdanje je sažetije) na kojima piše sljedeće:

Kada je kuga pogodila Ženevi 1530. godine, sve je bilo spremno. Građani su čak su otvorili cijelu bolnicu za žrtve kuge s liječnicima, bolničarima i medicinskim sestrama. Trgovci su davali doprinose, magistrat je davao potpore svaki mjesec. Pacijenti su uvijek davali novac, a ako bi netko od žrtava umro sam bez nasljednika, svo je njegovo vlasništvo odlazilo bolnici. Ali onda se dogodila katastrofa: kuga je počela jenjavati, a subvencije koje su ovisile o broju oboljelih su se smanjivale. Za osoblje bolnice u Ženevi 1530. godine nije bilo govora što je ispravno, a što je krivo. Ako kuga donosi novac, onda je kuga dobra. A onda su se liječnici organizirali. Isprva su samo trovali pacijente kako bi podigli statistiku smrtnosti, ali su brzo shvatili da statistika nije isključivo o smrtnosti, već isključivo o smrtnosti od kuge.

Tako su počeli rezati čireve s tijela mrtvih, sušiti ih, mljeti ih u mužaru i davati drugim bolesnicima kao lijek. Zatim su počeli prikupljati prašinu s odjeće, rupčića i podvezica. No, kuga je nekako nastavila jenjavati. Očigledno, osušeni buboni nisu dobro djelovali na povećanje zaraze.

Liječnici su tada počeli odlaziti u sam grad i noću posipali bubonski prah na kvake na vratima, birajući one domove s kojima bi mogli profitirati. O ovom događajima je jedan očevidac napisao sljedeće:

“Ovo je neko vrijeme ostalo skriveno, ali vrag se više bavi povećanjem broja grijeha nego njihovim skrivanjem”.

Ukratko, jedan od liječnika postao je toliko drzak i lijen da je odlučio ne lutati gradom noću, već je danju jednostavno bacao rukohvate zaražene prašine u gomilu. Smrad se podigao do neba i jedna od djevojaka, koja je srećom igrom nedavno izašla iz te bolnice, otkrila je kakav je to miris.

Liječnik je uhićen te je vezan predan u dobre ruke kompetentnih “obrtnika” koji su od njega pokušali dobiti što više informacija.

Međutim, njegovo smaknuće je trajalo nekoliko dana. Genijalne hipokrate vezivali su za stupove na vagonima i vozali ih po gradu. Na svakom raskrižju krvnici su užarenim kliještima otkidali komade njihova mesa. Zatim su odvedeni na javni trg, da bi im se odsijekla glava te su na koncu raskomadani, a njihovi komadi tijela su razbacani po svim okruzima Ženeve. Jedina iznimka bio je sin ravnatelja bolnice, koji nije sudjelovao u spomenutom suđenju, no on se izbrbljao da zna spravljati napitke i pripremati zarazni prah bez straha od kontaminacije. Njemu je jednostavno odrubljena glava “kako bi se spriječilo širenje zla”.

Interesantno je kako Švicarci nakon ove lekcije nisu imali problema sa “stručnjacima” koji su iskorištavali bolesti za vlastito bogaćenje, barem ne do 2019. godine. Nakon toga, znate i sami – ostalo je povijest.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.