Pod povećalom MW-a

Hrvatska korumpiranija od Ruande i Jordana – izvješće Transparency Internationala

Autor: Ljubica Šaran

Transparency International je vodeća organizacija civilnog društva koja radi na zaustavljanju korupcije u cijelom svijetu. 28. siječnja izlazi 26. izdanje istraživanja Indeksa percepcije korupcije (CPI), no već su objavljeni preliminarni podaci u kojima je vidljivo kako je Hrvatska korumpiranija od Ruande, Saudijske Arabije, Omana, Jordana, Namibije i Malezije.

Razina korupcije u Hrvatskoj je sve veća po izvješćima Transparency Internationala.

Indeks percepcije korupcije (CPI) je vodeći globalni pokazatelj korupcije u javnom sektoru, koji daje godišnji pregled relativnog stupnja korupcije u 180 zemalja i teritorija. Indeks za prošlu godinu se temelji na 13 stručnih ocjena i anketa gospodarstvenika.

Crno nam se piše kad smo korumpiraniji od Namibije, Jordana i Malezije, a trenutačno se nalazimo na 63. mjestu globalne ljestvice korumpiranosti.

Izvješće o CPI-u za prošlu godinu naglašava utjecaj korupcije na odgovore vlade na COVID-19, uspoređujući učinak zemalja u indeksu s njihovim ulaganjima u zdravstvenu zaštitu te razinu u kojoj su demokratske norme i institucije oslabljene tijekom pandemije.

Koliko smo pali?

Najmanje korumpirana je Danska, a na drugom mjestu se nalazi Finska, dok je Novi Zeland treći. Norveška i Švedska dijele četvrto mjesto sa Singapurom dok je Njemačka tek na desetom mjestu. Perjanica demokracije Sjedinjene Američke Države su na 27 mjestu, dok je čak i Ruanda bolja od nas jer se nalazi na 52 mjestu kao i Saudijska Arabija, dok smo mi tek na 63. mjestu. Od nas su korumpiranije Kuba i Crna Gora koje dijele 64. mjesto, a Kina se nalazi na 66. mjestu. Bugarska je po korumpiranosti 78., a Kosovo 87. kao i Sjeverna Makedonija. Srbija je u još većem problemu jer se nalazi na 96. mjestu kao i Turska, dok je Albanija 110. Ukrajina se nalazi na katastrofičnom 122. mjestu, Rusija na 136., Irak na 157., Kongo na 162., Haiti na 164., a Libija na 172.

Po istraživanju Transparency International, mi smo u zadnjih deset godina najmanje bili korumpirani 2015. no sada smo gotovo na istoj razini korumpiranosti kao 2021. u stvari bolji smo tek za jedan bod. Naša razina korumpiranosti je ista kao i tijekom 2019, te se držimo slabašnih 47 bodova.

U objašnjenju Transparency Internationala globalni indeks korupcije je nepromijenjen u zadnjih deset godina te iznosi 43 boda, a 131 država nije napravila nikakav napredak protiv korupcije u zadnjoj deceniji. Najgore je što je dvije trećine ispitanih zemalja palo ispod 50 indeksnih bodova što znači da imaju ozbiljnih problema s korupcijom – poput nas koji imamo 43 boda.

U zaključku izvješća stoji kako globalni napori protiv korupcije stagniraju te da su ljudska prava i demokracije pod ozbiljnim napadom.

Daniel Eriksson CEO Transparency Internationala je na koncu dodao sljedeće:

U autoritarnim kontekstima gdje kontrolu ima nekolicina, društveni pokreti su posljednja preostala kontrola moći. Kolektivna moć koju imaju obični ljudi iz svih sfera života je ta koja će u konačnici pridonijeti odgovornosti.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.