Pod povećalom MW-a

Facebook u jednome danu izgubio 237 milijardi dolara vrijednosti!

Autor: Ljubica Šaran

Nakon što je Meta platforma – nekadašnji Facebook u samo tri mjeseca izgubio preko milijun korisnika koji su se prebacili na alternativne društvene mreže bez cenzure, vrijednosti ove mega-tvrtke su pale za nevjerojatnih 24% početkom veljače 2022. godine, a potres na Nasdaq-u najvećoj američkoj burzi je bio toliki da su sve dionice na toj burzi izgubile 3,7% vrijednosti.

Meta – nekadašnji Facebook je u samo jednom danu na burzi izgubio gotovo četvrtinu svoje vrijednosti ili strahovitih 237 milijardi dolara.

Godinama je Facebook glasio za najvažniju društvenu mrežu, no 2015. godine na istome je počela jačati cenzura. Mi isprva nismo znali što se događa, smatrali smo da je Facebook pun bagova jer su nam korisnici javljali kako ne vide naše objave, da ih ne mogu dijeliti, te da im ne ostaju lajkovi i komentari ispod naših postova.

Ovako je sve počelo.

No kada je Facebook otvoreno cenzurirao najpoznatiju antiratnu fotografiju koju je proslijedila ondašnja norveška premijerka Erna Solberg, postalo je jasno kako je sloboda dijeljenja informacija, stavova i razmišljanja postala stvar prošlosti. Ona je krajem 2016. za norvešku web tiskovinu Aftenposten izjavila sljedeće:

“Tužno je kako Facebook briše moje objave i statuse, nadam se da će Facebook iskoristiti ovu priliku te da će revidirati svoju uredničku politiku kako bi pokazali odgovornost velike tvrtke koja uspijeva ostvariti široku komunikacijsku platformu.”

Nakon što je Facebook izbrisao objavu norveške premijerke uz tvrdnju kako “takvi prikazi krše uvjete o prikazivanju nagosti na ovoj društvenoj mreži, te da su uklonjene objave i dijeljenja iste diljem svijeta”, Erna Solberg je objavila status na engleskom i norveškom s uređenom slikom “napalm djevojčice” kako joj Facebook ne bi mogao cenzurirati post, a brojni mediji su se digli u njezinu obranu uz tvrdnju kako legendarna antiratna fotografija čiji je stvaratelj dobio i Pulitzerovu nagradu, zaslužila pažnju i dijeljenje, a ne brisanje i blokadu.

Zuckerberg na vrućem stolcu pred kongresnom komisijom koja je ustanovila kako ova društvena mreža koristi Gestapovske mjere kontrole i cenzure kako bi nas navodno “zaštitila” od “opasnih informacija”.

Nakon toga cenzura je još više uzela maha, zatvarale su se razne grupe, uklanjali računi poznatih osoba, brisali postovi, postajali su nevidljivi raznorazni profili i fan pageovi, uključujući i onaj od našega bloga koji je tada imao preko 50.000 lajkova i oko 49.200 tisuća pratitelja, a od dnevnog dosega od 140.000 ljudi i preko 400 dijeljenja, spali smo na 2.000 ljudi dosega i na 10-tak dijeljenja. Iako je Facebook uporno tvrdio kako nikoga ne cenzurira, pred kongresnom komisijom se 2019. otkrilo kako ista tvrtka ima patent za shadowbanning pod brojem 8977685 iz 2015. kojeg koristi čim netko na Facebook objavi vijest koja upravi ove tvrtke ne odgovara politički.

Pad vidljivosti od gotovo 100% u samo tri dana zahvaljujući cenzuri i blokadi računa, te pokušaj iznude novca kako bismo izbjegli njihovu vlastitu cenzuru nas je prisilio na brisanje fan pagea i MW profila.

Mi smo se od ove mreže oprostili 2020. godine nakon otvorenog blaćenja i vrijeđanja od strane Facebookovih lakeja točnije plaćenih cenzora ala Faktograf te smo se prebacili na VKontakte, kojeg od srca preporučamo svima. Čini se da nismo bili jedini, naime, Meta platforma se toliko grčevito drži totalitarnih alata cenzure da su ljudi jednostavno masovno počeli napuštati ovu mrežu, a gubitak od milijun korisnika od devetog mjeseca 2021. do 01.01.2022. je najveći u povijesti Facebooka.

Facebook od početka veljače stalno gubi na korisnicima i vrijednosti.

Interesantno je kako je Meta izgubila najviši udio korisnika na području Europe, dok je na području SAD-a Facebook izgubio najviše aktivnih korisnika nakon što je Donald Trump trajno protjeran s ove “društvene mreže”. Još je interesantnije kako se egzodus korisnika s Facebook nastavlja, a najveći broj prebjega se očekuje sljedeći mjesec kada će Donald Trump lansirati vlastitu društvenu mrežu pod nazivom Truth ili Istina.

Mark Zuckerberg je nakon gubitka 29 milijardi dolara zapovjedio korisnicima da se koncentriraju na objave videa poput Tik Toka, te je ustvrdio kako su nevolje na burzi obična “ogrebotina” u njegovim očima, no iskreno mislimo da je u pitanju obično “prese*avanje” kako to tvrdi poznata studija, jer Mark Zuckerberg nakon pada dionica više nije među 10 najbogatijih ljudi svijeta.

Facebook po analitičarima gubi oko 3% korisnika mjesečno dok je u siječnju 2022. izgubio 8%, poznavatelji situacije tvrde kako je pad zapravo bio preko 11% tijekom spomenutog mjeseca zbog dupliciranih profila te povezivanja Facebook fan pagea i privatnih računa, što dodatno govori o ozbiljnosti situacije.

Sve ove gubitke koje je Facebook pretrpio smatramo dobrom viješću, ne zato jer se radujemo gubitku novca, već zato što se jasno pokazuje kako obični ljudi imaju moć u svojim rukama jer na masovnoj razini mogu poljuljati i oboriti i najmoćnije tiranije, a kamo li ne bezobraznu i krajnje poneriziranu društvenu mrežu koja smatra da je bog i batina u virtualnom svijetu, te da može i smije činiti što god joj se prohtije, pa tako i pretvarati laž u istinu i istinu u laž.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.