Pod povećalom MW-a

Facebook dozvolio pozive na nasilje protiv Rusa i ubijanje Putina!

Autor: Ljubica Šaran

Zapad je oduvijek bio licemjeran i poneriziran, no u zadnjih dva tjedna situacija se dodatno pogoršala jer je psihopatija dodatno uzela maha. Najbolji primjer je nedavna odluka Meta u čijem je vlasništvu Facebook i Instagram kako od 10. ožujka dozvoljava korisnicima nekih zemalja da otvoreno pozivaju na nasilje nad Rusima, ruskim vojnicima i ruskim vodstvom zbog “invazije” na Ukrajinu.

Otvorena “sezona lova”-

Godinama smo morali paziti što objavljujemo i postamo na Facebooku. Ta navodna “društvena mreža” nam je zabranila brojne članke zbog navodnih “agresivnih naslovnih fotografija”, “prikaza nasilja” i naslova koje “neke osobe mogu smatrati uznemiravajućima”, a druge ih mogu smatrati “pozivom za nasilje”, iako smo uglavnom objavljivali informacije iz zemalja koje je SAD uništio u svojim imperijalističkim osvajanjima.

Na koncu smo odustali od Facebooka, jer na njemu “nema života” za one kojima su činjenice draže od propagande. Pa ipak, utjecaj Meta tj. nekadašnjeg Facebooka je golem jer ga unatoč egzodusu stotina milijuna pretplatnika na MeWe, Gab i VKontakte, aktivno prati preko milijardu korisnika.

Neću u ovome članku pisati i plaćeničkim cenzorima poput Faktografa i sličnih koji su “prodali dušu” za propagandu vlasnika i sponzora ove ne-društvene mreže, neću govoriti ni o tome kako se na istome zatire sve što predstavlja osnove obiteljskih vrijednosti, ljudskih kvaliteta i što je u direktnom sukobu s woke nekulturom. Neću govoriti ni o tome kako je Facebook na sudu priznao da njihovi cenzori samo izražavaju svoje mišljenje, sve je to povijest.

No, odluka koju je potvrdio Reuters, je u najmanju ruku alarmantna.

Zašto.

Ljudi mi vjeruju – glupe seronje, izjava osnivača Facebooka Marka Zuckerberga s početka njegove karijere. Mislite li da se njegovo mišljenje o vama, s vremenom promijenilo na bolje?

Zbog toga što se vodstvo Meta na čelu sa Šećerbegovićem očigledno više ne mora praviti kako podržavaju slobodu, istinu i mir. Vrhovništvo Meta je čvrsto zauzelo svoju stranu u “imperiji zla i laži” te smatra da im nitko više ne može ništa, stoga i promjena pravila zajednice s kojima se od jučer dozvoljava Ukrajincima i svima koji se “tako osjećaju” da bez imalo srama pozivaju na nasilje nad Rusima, ruskom vojskom i vodstvom zbog situacije u Ukrajini.

Facebook od jučer također dozvoljava poziv za ubojstvom ruskoga predsjednika Vladimira Vladimiroviča Putina, bjeloruskog predsjednika Alexandra Lukašenka, a sve je to otkriveno nakon cirkulacije interne elektroničke pošte moderatorima Facebooka kako bi ih se upozorilo na promjene.

Glasnogovornik Mete je u naknadnom priopćenju za tisak izjavio sljedeće:

Kao rezultat ruske invazije na Ukrajinu, privremeno smo dopustili oblike političkog izražavanja koji bi inače kršili naša pravila poput nasilnog govora kao što je ‘smrt ruskim osvajačima’. I dalje nećemo dopustiti vjerodostojne pozive na nasilje nad ruskim civilima”.

U internoj prepisci s moderatorima Facebook je napisano sljedeće:

Pozivi za smrt čelnika bit će dopušteni osim ako ne sadrže druge mete ili imaju dva pokazatelja vjerodostojnosti, kao što su lokacija ili metoda.

Reakcija ruskog veleposlanstva je u skladu s važećim zakonima SAD. No čini se da je Meta i Facebook iznad istih i u skladu s američkim imperijalističkim stavovima.

Rusko veleposlanstvo u SAD-u je odmah reagiralo, tražeći od američkih vlasti zaustavljanje ektremističkih aktivnosti te da se poduzmu mjere kako bi se počinitelji kaznili u skladu sa važećim zakonima te zemlje.

Trenutačne promjene zajednice se odnose na sve korisnike Facebook-a iz: Armenije, Azejberdžana, Estonije, Gruzije, Mađarske, Litve, Latvije, Poljske, Rumunjske, Slovačke, Ukrajine i naravno same Rusije.

U jednom od zadnjih mailova moderatorima Meta je ponovno objasnila promjene u govoru mržnje prema ruskim vojnicima i Rusima u kontekstu invazije:

Izdajemo dodatak u duhu politike kako bismo dopustili nasilni govor T1 koji bi inače bio uklonjen prema politici govora mržnje kada: (a) ciljate ruske vojnike, OSIM ratnih zarobljenika, ili (b) ciljate Ruse gdje je to jasno da je kontekst ruska invazija na Ukrajinu (npr. u sadržaju se spominje invazija, samoobrana itd.)”.

Meta je također promijenila svoje standarde o ograničenju i kažnjavanju ekstremističkih i neo-nacističkih organizacija na platformi te se s novim pravilima zajednice oglašavanje neo-nacističkog bataljuna Azov i sličnih tvorevina više veće smatrati ekstremistima opasnima po javno mnijenje.

Reuters je objasnio kako je glasnogovornik Mete objasnio da će se za sada napraviti iznimka te će biti dozvoljeno hvaljenje Azova isključivo u kontekstu obrane Ukrajine ili u dijelu njihove uloge ukrajinske nacionalne garde.

S obzirom da se razum na Zapadu raspada velikom brzinom, pitam se što je sljedeće – sezona lova na Ruse, likovanje nad svakim ubijenim ruskim vojnikom, otvoreno propagiranje kolektivne krivnje i poziv na fizički obračun s Rusima i Bjelorusima kako vojnicima tako civilima i ultimativni rat?

Iskreno se nadam da do toga neće doći.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.