SVIJET POD LUPOM

Trenutačno eruptira 49 vulkana diljem svijeta!

Autor: Ljubica Šaran

Čini se kako je nedavna erupcija Tonge bila zastrašujući uvod u trenutačno stanje na planeti koje sve više nalikuje na neki mračni scenarij u kojemu je priroda “uzela stvar u svoje ruke”, naime po znanstvenim izvorima koji se bave promatranjem aktivnih vulkana na planeti, trenutačno eruptira 49 vulkana na tlu, dok se erupcije pod morem ili polarnim ledom niti ne računaju.

Čini se da je erupcija na Tongi samo bila prethodnica.

Do sada smo redovito pratili stranicu Volcano Discovery no od početka godine ista stranica je, iz nama nepoznatih razloga odlučila promijeniti standarde po kojima se neka vulkanska erupcija smatra “erupcijom”, naime nakon Tonge VD erupcijom smatra samo i isključivo one događaje koji se karakteriziraju kao snažne erupcije dok se sve ostalo smatra “manjom aktivnošću”, “manjim erupcijama” ili pak “opasnosti od erupcije”. Godinama pratimo ovu stranicu i ne možemo, a da se ne zapitamo što li znanstvenike koji je uređuju natjeralo da promijene omjere s kojima su do sada baratali.

Krajem 2017. na planeti je eruptiralo 37 vulkana i dnevna karta na Volcano Discovery je izgledala ovako.

Nekad je to izgledalo ovako.

Danas, kada eruptira 49 vulkana, dnevna karta na Volcano Discovery izgleda ovako.

A danas izgleda ovako.

Gornji prikaz lažno oslikava stanje na terenu jer izgleda da eruptira manje vulkana od onoga što se stvarno događa na našoj planeti. Nevjerojatno je da se takve stvari sve češće ponavljaju bez ikakvog pardona i objašnjenja javnosti.

Što li se događa?

Samo na Aljasci koja pripada vulkanskom vatrenom prstenu je čak za devet vulkana najavljeno kako se očekuju skore erupcije, dok se ruska Kamčatka, koja na sebi ima preko stotinu vulkana stalno trese, a vulkan Bezymianny je eruptirao uz piroklastičnu eksploziju koja je podigla oblak prašine na šest kilometara visine.

Erupcija vulkana na Tongi 16.02.2002. je najavila kako bi ovo zaista mogla biti godina vulkana, no mi smo tek u prvoj četvrti 2022., a već imamo 49 vulkana koji se ne smiruju. Ponavljamo u pitanju su samo erupcije vulkana na kopnu, s obzirom da je Zemlja vodena planeta koja je u najvećem dijelu prekrivena oceanima i morima, sigurno je broj aktivnih vulkana puno veći. Naime, po podacima Smithsoniana, 80% vulkanskih erupcija se događa pod morem. Sveučilište Oregon je objavilo kako se pod površinom mora i oceana nalazi nevjerojatnih 75.000 vulkana s kupolama kratera višima od jednoga kilometra. Uzmemo li sve rečeno u obzir, brojka od 49 kopnenih vulkana koji trenutačno eruptiraju je najvjerojatnije samo mali djelić sveukupnih vulkanskih aktivnosti na planeti.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.