Pod povećalom MW-a

Zašto Rusija neće propasti koliko god se striček Sam trudio?

Autor: Ljubica Šaran

Veliki brat preko bare i NATO-stan sprema šestu rundu sankcija za Rusiju. Poljske vlasti, iako su se odrekle ruskoga plina, plaču kako sankcije ne djeluju, Ameri i EU trčkala razbacuju desetke milijardi eura našega novca na slanje streljiva i oružja “bratskoj” Ukrajini”, a za to vrijeme Rusija uništava svo to naoružanje čim prijeđe granicu EU, te je rublju vezala za zlato, a njena vrijednost je veća negoli prije početka rata, i na koncu Rusija je u istome periodu udvostručila zaradu od prodaje energenata. U isto vrijeme Amerika i Europa stenju pod sankcijama koje su nametnuli Rusiji, nestašice su sve veće i ozbiljnije, za sada sankcije djeluju kao autogol, ali bi se do zime mogle pretvoriti u čisti šah-mat Zapadu.

Je li NATO-stan pored smještanja Rusiji sebe osudio na neviđenu gospodarsku krizu i propast?

U prošlim člancima sam se detaljno pozabavila, nezaustavljivom propašću Europe i žrtvovanjem Ukrajine koja služi samo za proxy rat protiv Rusije.

Iako je sasvim jasno da je Veliki Brat (namjerno sam stavila velika slova na tako poznatu složenicu koju je smislio George Orwell) kolovođa svega pokvarenoga, sebičnoga i arogantnoga na Zapadu, ne mogu a da ne primijetim kako uličarke u Bruxellesu ne vide dalje od zadnjice stričeka Sama. Da im kojim slučajem dođe iz dupeta u glavu, shvatile bi da s propašću vlastite zemlje nestaje i njihov lagodan život i visoki standardi. No, bojim se da paraziti ne mogu drugačije razmišljati i kada ih je previše oni tijelo koje su zarazili potežu u grob. To su činjenice i od njih se ne može pobjeći.

Za koga su sankcije?

Za razliku od Zapada, Rusija i Kina su išle potpuno drugim putem, a to je da su se udaljile od stričeka Sama i njegovih konkubina koliko god su politički i diplomatski mogle, jer su znale da drugačije neće preživjeti, da Zapad nema šanse za opstankom jer je drugima uskraćuje zbog pohlepe i duboke civilizacijske ponerizacije.

Kina je od početka milenija uspješno pravila novi ‘put svile’ te je gradila sve bliže veze s Rusijom i azijskim državama, s najmnogoljudnijom državom svijeta ću se pozabaviti u jednom od sljedećih članaka, a mi ćemo se uhvatiti Ruske Federacije i jednostavnih razlika zašto će ta država iz cijele ove drame i eventualne tragedije izaći kao pobjednik.

Od početka specijalne vojne operacije u Rusiji, ne prestaju vapaji zapadnjačkih plaćeničkih piskarala kako je Vladimir Vladimirovič Putin skrenuo s pameti, kako je postao novi Hitler, kako je najveća pošast današnjice. Iako bi neki jako voljeli da je to istina, bojim se da bi se na Zapadu trebali i te kako zabrinuti za mentalne sposobnosti Joe Bidena i poštenje (točnije nedostatka iste osobine) njegova sina Huntera Bidena, uključujući i za informacije s laptopa iz pakla.

O mentalnim sposobnostima Vladimira Putina sam detaljno pisala na Sottu, te jedino mogu zaključiti kako bih voljela da kojim slučajem imamo političare njegove inteligencije, mogućnosti fokusiranja i strategije u našoj zemlji i EU. Na žalost, nemamo ih, a u najboljem slučaju nam iz paštete iskaču mediokriteti koji gledaju samo tri stvari: “u se, na se i poda se”.

No dobro, dosta s okolišanjem, hajmo pogledati zašto Rusija neće propasti koliko god se ponerizirane glave na Zapadu trudile.

Prvi razlog je golemo zemno bogatstvo s kojim Rusija raspolaže. To bogatstvo je trn u oku onima kojima je pohlepa prva i najjača osobina. Rusija je jedan od najvećih proizvođača nafte i plina na svijetu, jedan je od najvećih izvoznika rijetkih metala, poglavito onih koji se koriste u modernim tehnologijama i oružju.

Bez Rusije Europa je osuđena na energetske nestašice i nedostatak plina za pokretanje toplana i industrije. Bez Rusije kompletno europsko gospodarstvo staje.

Drugi razlog je činjenica kako se Rusija nalazi na trećem mjestu po količinama plodne zemlje na planeti. U Rusiji se nalaze većina planetarne crnice koja je uglavnom neiskorištena jer je samo zapadni dio ove goleme države poprilično naseljen dok su Sibir i daleki istok Rusije uglavnom slabo ili nikako naseljeni i slabo eksploatiran u poljoprivrednom i industrijskom smislu.

Zbog kvalitete i bogatstva obradivog tla Rusija je u zadnjih nekoliko desetljeća postala žitarica planete, nakon Ukrajine je drugi najveći proizvođač pšenice i suncokretovog ulja, no zbirno gledano je jedan od najvećih izvoznika hrane na planeti.

Treći razlog je poprilično jasan, Rusija se u zadnjih 20 godina naoružala do zuba, jer je shvatila da je to jedini jezik koji striček Sam razumije. Ruska Federacija trenutačno posjeduje oružja o kojima Zapad jedino može sanjati, od nedavno objavljenih hipersoničnih projektila koji putuju brzinom od 9 maha te superbrzih balističkih raketa koje nitko ne može zaustaviti.

Četvrti razlog je činjenica kako je Rusija neovisna i može preživjeti i živjeti bez veza sa Zapadom. Ruski energenti su se prodali trenutak nakon što je Europa udarila sankcije, ruski minerali i metali su odmah našli druge kupce jer je potražnja veća od ponude, ruski ugljen je u manje od tjedan dana nakon sankcija rasprodan i trebaju ga po Aziji i Africi. Rusija neće ostati gladna jer je jedan od najvećih proizvođača umjetnog gnojiva na planeti.

Europa je ovisna o ruskoj proizvodnji umjetnog gnojiva i oko 26% sirovina za isti, s obzirom da je Kina također prestala izvoziti umjetno gnojivo ostalo nam je 25% koje dobivamo iz Sjeverne Afrike i nešto domaće proizvodnje. Rusija je najveći svjetski proizvođač i izvoznik umjetnog gnojiva. Ukrajinski seljaci ove godine nisu zasijali polja, američki i europski seljaci nemaju s čim prirediti svoja polja u omjerima jednakima onima prije krize. Na pomolu je globalna nestašica hrane.

Ruska Federacija će nastaviti svojim putem bez obzira koliko se i kako striček Sam trudio da joj stane na put s namjerom da je pretvori u svoju koloniju. Koliko ćemo mi Europljani patiti i propatiti u tom procesu se već sada naslućuje, pa ipak čini se da je najgore tek pred nama jer sada tek gledamo kako nestaju dijelovi zapadnjačkog standarda i robe na koju smo navikli. Zima 2022. na 2023. bi za mnoge mogla postati trenutak otrežnjenja, no pitanje je koliko mi malo obični ljudi išta možemo promijeniti u geopolitičkom smislu.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.