BISERI

SAD protiv Rusije – kratka usporedba

Autor: Ljubica Šaran

Izrasla sam uz američke filmove, serije, Colu, Pepsi i ostala čudesa koja su bila dostupna djeci Juge, a tako daleka i strana klincima s one strane željezne zavjese. Za mene, klinku, je sve bilo jasno kao dan Amerika mi je bila sve naj, a raspadajući SSSR joj nije bio niti do koljena. Pa ipak vremena se mijenjaju, a perjanica demokracije sve više nalikuje na očerupanu i dobrano bolesnu uličarku koja živi od stare slave. Da, Amerika je postala zemlja Trećega svijeta, a to se najbolje da vidjeti po “žili kucavici” financijskog centra “velikog brata” s one strane bare.

Smiju li se SAD i Rusija uspoređivati? Hoće li usporedba dotaći emocionalni ili intelektualni centar u čitateljima?

SAD tvrdi kako je lider demokratskog i slobodnog svijeta, dolar se, barem do sada smatrao najvažnijom rezervnom valutom na planeti, a Amerikanci su izrasli uz trubljenje kako izvrsnost njihove zemlje daje moralnu obavezu izigravanja svjetskoga policajca.

Kao što sam već rekla u uvodu, vremena se mijenjaju, od američkog sna su ostali samo snovi, od američke izvrsnosti je ostao samo dim, a duboki jug je stao na stranu BRICS-a, čak i “tradicionalni” lakeji velikog brata poput Saudijske Arabije su podvili rep i razmišljaju o članstvu BRICS-u, dok zbunjena Europa ne zna s koje strane je guze s koje strane vjetar puše.

Neću se baciti u defamaciju zapadnjačke propagande niti me interesiraju izjave centralnog komiteta Carstva kaosa, također me ne zanimaju budalaštine stričeka Bidena koji na jedvite jade može pročitati blesimetar pred očima – neću prenositi ono što Zapad i zapadnjaci misle o Rusiji, to i onako nema veze s pameću, a bome niti sa stvarnošću. Zapravo, Ameriku i Rusiju ću usporediti na vrlo jednostavan način, po fotografijama najvažnijeg gradskog javnog prijevoza kako u New Yorku, tako u Moskvi, uz opasku kako uspoređujem dva financijska središta – New York – gospodarski centar Zapada, mjesto na kojem obitava najviše milijardera na svijetu, te Moskvu – financijski centar Ruske Federacije. Iako bi mnogi mogli pomisliti kako usporedba nije poštena, jer Moskva je vukojebina tek gospodarski centar Rusije, usporedba je i te kako važna jer nam govori puno toga.

Hajmo pogledati galeriju, a zaključke prepuštam vama da ih donesete uz pomoć intelektualnog, a ne emocionalnog centra.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.