Pod povećalom MW-a

Zaboravljene povijesne fotografije – 56. dio

Autor: Ljubica Šaran

Teško je za shvatiti da su davne 1914. postojali električni automobili koji su mogli prelaziti po 1000 kilometara s jednim punjenjem baterija, još je teže za shvatiti kako se zadnji japanski imperijalni vojnik predao na Filipinima tek 1974. Povijest je prepuna podataka koji bi nas i te kako trebali natjerati na razmišljanje.

Hoće li se povijest ponavljati “s kamatom”, ako ne naučimo kolektivne povijesne lekcije?

Učenjem povijesnih lekcija bi trebali izbjeći “psihopatske” i STS zamke koje su uglavnom varijacije na određene teme. Na žalost ljudska bića ne vole “ozbiljne teme” od kolektivnog značaja jer smatraju kako na globalne događaje ne mogu utjecati već da su samo mali pijuni koje nose struje – kakve god one bile.

Pogledamo li svijet oko nas, geopolitička događanja i zemaljske promjene, moglo bi se ponovno dogoditi da veliki dio ljudske rase bude “žrtvovan” na ovakav ili onakav način “mračnim silama” koje se predstavljaju kao “svjetlo”, “lideri”, moralne i političke vođe”, “religijski dušebrižnici”, “vrsni stručnjaci”, “filantropi”, “dobroćudni kraljevi”, i slični.

S druge strane, možda nas povijesne fotografije ponukaju na razmišljanje, kako sve prolazi, pa čak i najmračniji trenuci ljudske povijesti.

Želite li pregledati galeriju preko cijeloga ekrana, kliknite na bilo koju fotografiju.