Pod povećalom MW-a

Zašto je Pringles tako opasan?

Autor: Anamarija Vukojević

Poznata je stvar da je Pringles kao i sva junk food hrana nezdrav. Neki proizvodi na tržištu odskaču od drugih poput Nutelle o kojoj smo pisali ovdje ili Coca-cole koju smo pokrili u nizu članaka. U marketinškom svijetu radi se o proizvodima koji su uspješni jer imaju dobru marketinšku priču no ovi proizvodi također sadrže supstance koje stvaraju ovisnost. Zašto ne možemo prestati jesti Pringles kada ga otvorimo i zašto stvara ovisnost i kako je se riješiti otkrivamo u tekstu koji slijedi.

Koliko ste puta grickali Pringles ili neki drugi “pomodni” čips?

Prema Wikipediji Pringles je američki proizvod u vlasništvu Kellogg’s na bazi krumpira. Za razliku od drugih vrsta čipsa Pringles je specifičan po tome što se uopće ne pravi od krumpira već od:

 • 42% udjela krumpirove kaše
 • pšeničnog škroba
 • kukuruzno, rižino ili krumpirovo brašno
 • emulgatora
 • biljnog ulja
 • soli i začina

No, pogledajmo dodatne sastojke zbog kojih Pringles izaziva toliku ovisnost:

 • Dekstroza ili maltodekstrin kao zaslađivači
 • Mononatrijev glutamat ili MSG
 • Dinatrijev inozinat
 • Natrijev kazeinat
 • Dinatrijev gvanilat
 • Modificirani prehrambeni škrob
 • Digliceridi i monogliceridi
 • Sladno brašno od ječma, pšenice ili mekinja
 • Umjetne i prirodne arome
 • Autolizirani ekstrakt kvasca
 • Cheddar sir, kiselo vrhnje itd.

Pringles se najprije izrađuje od kaše koja je napravljena od osnovnih sastojaka koji čine bazu. Nakon toga slijedi proces aromatiziranja, s kojim možete odabrati bilo koji okus koji želite.

Kada bude spremna, kaša će se oblikovati u željeni oblik. Međutim, prije nego što se kaša prži, morat će proći kroz kalupe za valjanje, gdje će se oblikovati u svoj poznati konkavni oblik.

Na stranici tvrtke pod FAQ stoji da je Pringles čips od krumpira koji se sastoji uglavnom od krumpira, škroba, brašna, soli i začina. No, kako vidimo u gornjem popisu sastojaka krumpira zapravo ima manje od 45%. No, zašto Pringles stvara takvu ovisnost i zašto ga moramo ga pojesti do kraja?

Ova grickalica je osmišljena tako da cilja određeni dio mozga koji je odgovoran za zadovoljstvo i nagradu. Osim toga, sadrži koktel sastojaka koji zagolicaju okusne pupoljke i pokreću trnce u mozgu, naravno uključujući kombinaciju, tzv. sveto trojstvo ‘junk fooda’ – šećer, ulja i sol.

Naša tijela žude za ove tri stvari čak i kad nismo gladni, oni osvjetljavaju područja našeg mozga povezanog s užitkom, na sličan način na koji reagiramo na droge i alkohol.

Jedan od opasnih sastojaka Pringlesa koji proizvođač ne navodi na svojoj stranici je i mononatrijev glutamat iliti MSG je:

najrašireniji pojačivač okusa, zahvaljujući njegovom djelovanju na ljudski mozak i najbljutavija hrana postaje ukusna i jestiva. Jako je teško pronaći gotova, smrznuta i jela iz brze kuhinje koja u sebi nemaju MSG-a, najviše se dodaje instant juhama, preljevima, konzervama i limenkama no nalazi se čak i u nekim slasticama i lijekovima. MSG je aminokiselina koja stvara brojne zdravstvene probleme poput: nadutosti, tromosti, umora, zaboravljivosti, tuposti. Sve su brojnije znanstvene studije koje pokazuju štetnost MSG-a uključujući i poremećaje endokrinog sustava, metaboličke smetnje, povećanje težine i snažne hormonalne fluktuacije.

Nova istraživanja otkrivaju da su umjetni pojačivači poput MSG-a, dinatrijev inozinata, kalcijev gvanilata i autoliziranog ekstrakta kvasca povezani s raznim zdravstvenim rizicima, uključujući probleme poput glavobolje, bolove u prsima, lupanje srca, napadaje astme i mnoštvo dodatnih neugodnih učinaka.

Poznato je također da mnogi aditivi, uključujući natrijeve spojeve izazivaju upale u tijelu. Upala može biti izvor brojnih stanja kao što su dijabetes, mentalne bolesti, celijakija, bol u živcima, bol u tijelu, artritis i mnoge druge bolesti.

Nadalje, jedan od najštetnijih sastojaka čipsa nije namjeran, već je posljedica obrade. Akrilamid je kemikalija koja uzrokuje rak i potencijalno je neurotoksična, a nastaje kada se hrana bogata ugljikohidratima peče na visokim temperaturama. Zapravo, nakon što obrađeni čips dosegne temperaturu iznad 120 stupnjeva ispušta štetne tvari.

Ovisnost je boljka s kojom se borimo svi. Teško je riješiti se ovisnosti, pogotovo kada je svijet osmišljen tako da nas na svakom ćošku čeka neka ovisnost kojoj lako možemo podlijeći. Pringles je uspješan marketinški poduhvat, ali je izrazito štetan za naše zdravlje. Jedan od načina na koji se možemo riješiti ovakve vrste ovisnosti je informiranje o sadržaju te namirnice. No, ponekad je umjetno stvorena žudnja jača od informacije koju još nismo iskustveno proživjeli. Nemamo vidljive boljke zbog kojih bi prestali jesti neki proizvod. Preostaje nam još jedan način a to je osvješćivanje onoga što nam taj proizvod radi. Sljedeći put kad kupite Pringles, pokušajte ostati svjesni što se događa prilikom kupnje i kad otvorite tubu prepunu uredno složenih čipsa pokušajte prepoznati koje osjećaje to budi vama. Što se događa u vašem tijelu, kako vaše tijelo reagira na ovaj proizvod. Osjećate li neke od gore navedenih simptoma poput boli u mišićima ili zglobovima? Eksperimentiranje s ovakvom vrstom proizvoda, kao i sa svim drugima najbolji je test onoga što je vašem tijelu potrebno odnosno što mu šteti.

I možda se drugi put odlučite da se umjesto skupog a toliko opasnog Pringlesa počastite s domaćim čipsom isprženom na masti.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Wikipedija – Pringles

Cancer in a can: Pringles are mostly a mix of toxic ingredients

Pringles – službena stranica -https://www.pringles.com/us/faq.html

This is why Pringles are so addictive… and here’s the correct way to eat them

Are Pringles Bad For You?

This is why you should never eat Pringles!

Većina naše hrane sadrži kancerogene i otrovne spojeve – upoznajte se s trovačima!

Moderna prehrana stvara djecu sa slabijim imunološkim sustavom