Pod povećalom MW-a

Ne ubija cigareta prijatelju – poruka Tome Zdravkovića

Autor: Ljubica Šaran

O Tomi Zdravkoviću ne treba previše pisati, riječ je o pjevaču i boemu koji je ostavio traga u životima cijele jedne generacije koja se morala nositi s raspadom države, krvavim ratom, neimaštinom, inflacijom i nestankom svega što se prije 30 i više godina smatralo – normalnim i tako jedinstvenim za ljude zapadnog Balkana.

Južni Slaveni su, unatoč upornoj i naprasnoj propagandi političara, u mnogo čemu slični ako ne i istovjetni.

Obitelji smo privrženi do kraja života, iako nas neki članovi te iste obitelji izluđuju do bola.

Zadnju kintu ćemo potrošiti na prijatelje, pa makar sutra ne imali za kruh.

Sa susjedom ćemo biti zavađeni “na nož” i s njim nećemo pričati godinama, no dogodi li mu se nešto teško, prvi ćemo priteći u pomoć.

Tužna pjesma će nas rasplakati i o njoj ćemo razmišljati danima, pitajući se – hoćemo li ikad uspjeti biti manje osjetljivi. Da bi trenutak kasnije zaključili kako upravo ta osjetljivost čini razliku između čovjeka i nečovjeka te ćemo nastaviti dalje sa srcem otvorenim za nova ranjavanja.

Prosječni stanovnik zapadne Europe mi mogao zaključiti kako nismo normalni. I po njihovim standardima – u tome zasigurno ima istine.

Čini se kako ljudska bića zapadnog Balkana imaju posebnu sklonost ka patnji, stradavanju, tužopoljkama i nesrećama, ne zato što smo mi sado-mazo narodi koji vole prolaziti golgote, već zato što je balkanski vilajet od pamtivijeka rezerviran za sve “kijamete” i tko god se rodi na ovim prostorima mora proći kolektivno određenu – golgotu.

Toma Zdravković je savršeno sažimao teške intimne životne lekcije svojih sunarodnjaka te ih je na jednostavan i harmoničan način pretako u pjesme koje su postali kultni klasici prigodni za sve kojima je srce na pravom mjestu.

Jedan od naboljih Tominih citata u malo riječi govori o svem čemeru umorne balkanske duše:

Ne ubija me cigareta prijatelju, ubija me ono zbog čega sam je zapalio.

I ovaj kratki članak završavam s pjesmom iz filma Toma, uživajte.

Film Toma je jednak Zdravkovićevim pjesmama – možete ga gledati i slušati ali nećete moći suzdržati suze.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.