Pod povećalom MW-a

Tko jebe EU – NAJVAŽNIJA PORUKA SAD-a koja je prošla ispod radara

Autor: Ljubica Šaran

Prije devet godina Victoria Nuland je jasno i glasno izrekla američko stanovište o Europskoj uniji i njenoj političkoj važnosti. Rečenica koju je Nulandova izgovorila je imala golemu težinu, a danas ima još veću, jer je dotična “dama” tada bila na mjestu državne podtajnice SAD-a te je predvodila uspješnu izvedbu prevrata u Ukrajini u kojoj je svrgnuta proruska legalno izabrana vlast, a na njeno mjesto je postavljena mafijaška pro-nacistička marionetska bljuvotina.

Možete li na ovo pitanje odgovoriti sami?

Vicotria Nuland je sudbonosnu izjavu o “guženju EU” izgovorila tijekom telefonskog razgovora s veleposlanikom SAD-a u Ukrajini Geoffrey Pyattom, u kojem se raspravlja o izvedbi prevrata protiv legalno izabrane vlasti u Ukrajini te namještanja marionetske vlasti s likovima koji će se poslušno povinovati američkom diktatu. Evo transkripta spornoga dijela razgovora kojeg smo preuzeli s britanskog BBC-ja.

Victoria Nuland:

Što misliš o svemu tome?

Geoffrey Pyatt:

Mislim da smo u igri. Vitaly Klitschko je očito komplicirani igrač. Osobito njegova objava kao zamjenika premijera i vidjeli ste neke od mojih bilješki o problemima u braku upravo sada pa pokušavamo vrlo brzo saznati kakva su njegova stanovišta o ovoj stvari. Ali mislim da je vaš argument njemu, koji ćete morati iznijeti, mislim da to morate napraviti tijekom sljedećeg telefonskog razgovora, poput onoga kojeg ste imali s Arseniy Yatseniukom. Drago mi je što ste ga na neki način postavili na mjesto gdje se uklapa u ovaj scenarij. I jako mi je drago što vam je rekao sve ono što je rekao u odgovoru.

Victoria Nuland:

Dobro. Mislim da Klič – posprdno za Klitschko, ne bi trebao ući u vladu. Mislim da to nije potrebno, mislim da to nije dobra ideja.

Geoffrey Pyatt:

Da. Pretpostavljam… u smislu da ne uđe u vladu, samo neka ostane izvan nje i radi svoju političku zadaću i tako to. Samo razmišljam u smislu procesa koji je pred nama i želimo zadržati umjerene demokrate na okupu. Problem će biti Oleh Tyahnybok i njegovi momci i siguran sam da je to dio onoga što predsjednik Viktor Janukovič kalkulira o svemu ovome.

Victoria Nuland – upada u razgovor:

Mislim da je Yats – posprdno za Yatseniuka, tip koji ima gospodarskoo iskustvo, iskustvo upravljanja. On je… ono što mu treba su Klič i Tyahnybok izvana. Mora razgovarati s njima četiri puta tjedno, znaš. Samo mislim da Klitsch ulazi… on će biti na toj razini radeći za Yatseniuka, to jednostavno neće djelovati.

Geoffrey Pyatt:

Da, mislim da ste u pravu. Dobro. Želite li da krenemo na sljedeći korak i telefonski razgovaramo s njim?

Victoria Nuland:

Koliko sam shvatila iz tog prazgovora – ali vi mi recite jesam li to dobro razumjela – dogovor je bio da velika trojica idu na vlastiti sastanak i da će Yats u tom kontekstu ponuditi… tri-plus-jedan razgovor ili tri-plus-dva s vama. Niste li to tako shvatili?

Geoffrey Pyatt:

Ne. Mislim da je on to predložio, ali mislim, samo znajući dinamiku koja je bila s njima gdje je Kličko bio glavni adut, trebat će mu neko vrijeme da se pojavi na bilo kojem sastanku i on vjerojatno razgovara sa svojim dečkima u ovom trenutku, tako da mislim da ako mu se izravno obratite pomaže u upravljanju uloga u trojcu, a također vam daje priliku da brzo krenete sa svim ovim stvarima i stavite nas na crtu prije nego li se svi oni samostalno sastanu i počnu govoriti o tome što im se ne sviđa.

Victoria Nuland:

Ok, zašto ga ne kontaktiraš i ne vidiš želi li razgovarati s nama prije ili poslije?

Geoffrey Pyatt:

OK, napravit ću to, hvala.

Victoria Nuland:

OK… još jedna stvar za tebe Geoff. [Čuje se klik] Ne mogu se sjetiti jesam li vam ovome već pričala ili sam o tome govorila u Washingtonu. Jutros sam razgovarala s Jeffom Feltmanom [podsekretarom Ujedinjenih naroda za politička pitanja], on se zalaže za novo ime u UN-u, a to je Robert Serry, jesam li vam to jutros napisala u mailu?

Geoffrey Pyatt:

Da, to sam vidio.

Victoria Nuland:

OK. On je natjerao Serryja i [glavnog tajnika UN-a] Ban Ki-moona da se slože da bi Serry mogao doći u ponedjeljak ili utorak. Tako da bi bilo sjajno, mislim, pomoći će da se ovo odvije kako treba i da UN pomogne da to sve odigra i, znate, ma tko jebe EU!

Geoffrey Pyatt:

Da, tako je. Mislim da moramo učiniti nešto da to održimo jer možete biti prilično sigurni da će Rusi, ako počnu dobivati na važnosti, raditi iza kulisa kako bi ga pokušali torpedirati. I opet činjenica da je ovo upravo sada već u izradi, no još uvijek pokušavam dokučiti u svojoj glavi zašto je Janukovič (pogriješio) o tome. U međuvremenu je upravo u tijeku sastanak Ukrajinske stranke regija i siguran sam da se u toj skupini trenutno odvija živa rasprava. Ali u svakom slučaju mogli bismo sletjeti i na ovaj događaj ako budemo brzi. Dakle, dopustite mi da radim na Kličku i ako možete samo nastaviti… želimo pokušati pridobiti nekoga s međunarodnom reputacijom da dođe ovamo i pomogne izroditi ovu stvar. Drugo pitanje je neka vrsta kontakta s Janukovičem, ali vjerojatno ćemo se ponovno dogovarati sutra kada vidimo kako stvari počinju sjedati na svoje mjesto.

Victoria Nuland:

Dakle, u vezi toga Geoff, kad sam napisala poruku [savjetniku potpredsjednika SAD-a za nacionalnu sigurnost Jake] Sullivanu on mi je izravno odgovorio, rekavši da trebaš potporu [potpredsjednika SAD-a Joe] Bidena i rekao je da će on vjerojatno sutra već biti upoznat sa svim stvarima uz sve detalje. Dakle, Biden je voljan.

Geoffrey Pyatt:

OK, to je odlično. Hvala.

Evo kratkog videa o Nulandovoj izjavi.

Nulandova se ispričala “za korištenje nediplomatskih riječi” nakon što je ova vijest dospjela na naslovnice, no ni jednom se nije ispričala za politički puč koji je organizirala i izvela bez ikakvih problema iako se tijekom istoga sastajala s proruskom vlašću u Kijevu i smijala se predsjedniku Janukoviču u lice dok mu je “zabijala nož u leđa.”

Možda mislite kako je u pitanju samo jedna psihopatska osoba koja nikako ne reprezentira stanje aktualne američke politike, no kao što se da vidjeti iz transkripta razgovora, u to je bio umiješan tadašnji tajnik UN-a, te tadašnji podpredsjednik, a današnji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država – Joe Biden.

Zaista, kako je Nulandova planirala, tadašnji potpredsjednik SAD-a, Joe Biden je spremno uskočio u cijeli proces, te je igrao ulogu “mirotvorca” dok je pomagao u izvedbi prevrata, a njegova uloga je jasno otkrivena u “demokratskoj Ukrajinskoj Radi” – parlamentu s obećanjem kako je Ukrajina konačno slobodna i demokratska, te da će je SAD štititi i pomagati joj na putu blagostanja, prosperiteta i mira uz zaključak kako je SAD pravi prijatelj Ukrajine.

Jasno da jasnije ne može biti.

O tome kakav je “Amerika” prijatelj, najbolje govori citat najpoznatijeg američkog diplomata svih vremena – Henry Kissingera koji je jasno dao do znanja u kakvoj se “vrućoj kaši” danas nalazi “prijateljska” Ukrajina i Europska Unija, a on glasi:

Biti neprijatelj SAD-a može biti opasno, ali biti prijatelj SAD-a je kobno.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.