Pod povećalom MW-a

Propast američkog sna i nezaustavljiva deindustrijalizacija SAD-a – to čeka i EU!

Autor: Ljubica Šaran

Europa upravo sada prolazi početke bolne deindustrijalizacije i propadanja gospodarstva u Njemačkoj koje je služilo poput europske lokomotive. Bez jeftine ruske nafte i plina, bez jeftinih ruskih sirovina EU se odlučila na kolektivno samoubojstvo koje se jedino može usporediti s onim što se desetljećima događa Detroitu u SAD-u. Propast američkog sna je sustavna degradacija uništenja najprofitabilnije industrije uz osiromašenje radnika koji su ovisili o njoj. Da su Europljani imalo pametni mogli su vidjeti što im se sprema, no teško je išta vidjeti kad guzonje na vlasti ne vade glave iz američke zadnjice.

Ovo čeka i Europu.

Detroit je bio grad najrazvijenije i najnaprednije američke teške i lake industrije. Svi američki proizvođači automobila, motora, teških strojeva i elektronike – vezane za raznorazna prometala su imali svoje tvornice u ovome gradu. No zbog neviđene pohlepe, političke ponerizacije, korporativne zlobe i nepoštivanja bilo čega povezanog s ljudskošću, Detroit je bio osuđen na propast.

Tina Turner najpoznatija ikona Motown glazbe koja je iznikla iz Detroita.

Detroit nije bio samo velegrad s bogatim radničkim predgrađima, zapravo on je bio poznat čak i po svome glazbenom izričaju, koji se danas poznaje pod nazivom Motown, a najpoznatija predstavnica ovoga glazbenog žanra je Tina Turner.

Detroit je nekada bio užurbani bogati grad s rastućom industrijom.

Početak propasti Detroita je počeo tijekom 60-tih godina prošloga vijeka s brojnim bunama ekstremnih ljevičarskih grupa poput Crnih pantera, Soul brothersa i sličnih, za koje danas znamo kako su iznikle iz CIA-inih njedara. Najgore je bilo tijekom ljeta 1967. kada se policija i Nacionalna garda SAD-a sukobljavala s uglavnom pripadnicima Afroamerikanaca, no na koncu je sve to dovelo do sveopćih buna i uništavanja imovine. Grad je nalikovao na bojišnicu, a ulagači su iz njega počeli bježati kao sumanuti. U samo pet mjeseci gradska uprava je ostala bez 90% prihoda.

Detroit poput bojišnice tijekom dugog toplog ljeta 1967.

Propast Detorita je bila zapečaćena još krajem 70-tih godina prošloga vijeka, kada su vlasnici automobilske industrije shvatili kako mogu puno zaraditi na prebacivanju njihove industrije u zemlje trećega svijeta u kojima je radna snaga deseterostruko jeftinija. Tijekom 80-tih godina prošloga vijeka u Detroitu su uglavnom živjeli umirovljenici automobilske industrije na umoru, korisnici socijalnih beneficija te sve veći broj preprodavača droga.

Bande iz Detroita su stvarnost koja se ne može poreći.

Ukidanjem velikog dijela socijalnih davanja krajem 80-tih godina prošlog vijeka je dodatno potreslo tkivo Detroita te je grad postao smetlište, a bande su počele boriti između sebe usred bijela dana.

Propast nekada najvažnijeg američkog industrijskog središta.

Propast američke automobilske industrije i zatvaranje najvećih tvornica u gradu su tijekom kraja 90-tih i početkom milenija označili zadnji čavao u lijesu Detroita čije vlasti su 2013. priznale bankrot uz dug koji se sve više gomilao.

Detroit je u potpunosti propao.

Od užurbanog grada su ostale samo ruševine, a u samome središtu Detroita građani umjesto parkova imaju zasade voća i povrća kako bi preživjeli na ruševinama. Možda vam se gornja slika čini idilična, no ona pokazuje kako ljudi nemaju od čega živjeti i nemaju gdje pobjeći, naime virus propasti američkog sna se proširio na gotovo sve američke velegradove. 2018. je bankrotiralo 20 nekada vodećih centara SAD-a poput: Atlantic Cityja, Providenca, Clevelanda, Oaklanda, Richmonda i Orange Countyja.

Motown dvorana u Detroitu u kojoj su nastupali najpoznatiji američki glazbenici – danas.

Bankrot cijelih gradskih zajednica se u Americi širi poput pandemije, gospodarstvo na umoru je nešto čime bi se svi trebali ozbiljno pozabaviti, no čini se da političari imaju samo jednu ulogu – držati građane daleko od znanja što se događa kako ne bi nastali sveopći nemiri zbog skoroga kraha.

Virus siromaštva i beskućništva se širi SAD-om, na slici je kalifornijski Anaheim s gradom šatora beskućnika koji nemaju gdje živjeti.

Od američkog sna nije ostalo ništa, zapravo Sjedinjene Države više nisu ni najprivlačnija destinacija za milijunaše. Priliv svjetskih milijunaša u SAD je pao za 80% u samo godinu dana. Od 2013. do 2019. na godinu je oko 10.800 milijunaša odabiralo SAD za život, no od 2019. do danas priliv je dramatično pao i sada iznosi 1.500 milijunaša na godinu. S druge strane SAD je postala lider u broju beskućnika u razvijenom svijetu, taj broj sada oficijelno prelazi 600.000 nesretnika i nema nade da će se smanjiti u budućnosti.

Sjedinjene Američke Države nemaju rješenja za svoje vlastite probleme, ali ih rado izvoze u “saveznice” poput EU i Ujedinjenog Kraljevstva pod motom “demokracije i vladavine prava”.

Pitanje je samo kada ćemo se osvijestiti i vidjeti da nas čeka sudbina gora od Detroita.

Ovaj članak završavam s galerijom iz današnjeg Detroita i nadom da ćemo izbjeći takvu kolektivnu sudbinu.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.