Pod povećalom MW-a

Nemirna planeta 1. dio

Autor: Ljubica Šaran

Broj smrtno stradalih u katastrofalnom potresu u Turskoj i Siriji se penje prema 50.000 tisuća, a znanstvenici SSGEOS-a koji su predvidjeli stravične potrese na tom području poručuju čekaju nas novi potresi diljem planete. Klima divlja, potresi i erupcije vulkana sve češće, ekstremne suše i padaline se konstantno izmjenjuju, što je društvo više ponerizirano to je priroda nemirnija, na žalost uglavnom plaćaju nevini ljudi, starci i djeca. Sirija je nakon potresa na južnom Anatolijskom rasjedu u svemu najveća žrtva, zbog američkih sankcija samo su Rusija, Kina i neke arapske zemlje uspjele dostaviti osnovnu pomoć ovoj napaćenoj zemlji. Pitamo se što li nam priroda novoga sprema?

Silina potresa na jugu Turske je u samo pola minute napravila kanjon duljine 200 metara, visine 40 metara i širine preko 60 metara.

Područje jugozapadne Turske oko gradića Tepehana se nalazi točno iznad potresnog rasjeda južnog dijela anatolijske ploče koje se nakon nedavnih katastrofalnih potresa još uvijek trese. Iako na vijestima imamo priliku vidjeti gotovo u potpunosti uništene gradove u Turskoj i Siriji koji su se nalazili u blizini spomenutog rasjeda, najgore je prošao maslinik seljaka Omera Aksua na čijem zemljištu se stvorio rascjep duljine 200 metara, dubine do 40 metara i širine preko 60 metara.

Znanstvenici SSGEOS-a su točno predvidjeli mjesto i jačinu potresa na granici Turske i Sirije, te predviđaju nove.

Dva tjedna prije samoga potresa na rasjednom području snimio se neobičan lentikularni oblak. EGUO je 2015. godine objavila studiju u kojoj se opisuje kako se prije potresa mogu pojaviti neobični oblaci, te da su znanstvenici takvu pojavu izučavali neposredno prije potresa u Italiji, na žalost iako je stvaranje oblaka prije potresa uočeno, znanstvenici tvrde kako se takve pojave ne mogu koristiti za eventualno predviđanje samih potresa. Kako god bilo, studija o formaciji čudnovatih oblaka prije potresa je objavljena pod nazivom On the Relation Between Anomalous Clouds and Earthquakes in Italian Land, a mi nastavljamo dalje s nedavnim potresom.

Rascjep na jugu Turske je danas u obliku kanjona, a potres je uz snažnu likvefakciju tla smrvio stijene te preorao krajobraz da izgleda poput dubokog kamenoloma.

Stravičan prizor nas podsjeća koliko smo mali i nemoćni naspram snage prirode. Obratite pažnju na masline koje je potres progutao i činjenicu da samo vire vrhovi krošnji.

U nekim dijelovima rasjeda iz tla vire samo vrhovi krošnji maslina, dok je većina stabala progutana tijekom likvefakcije i nastanka samoga kanjona.

Teško je gledati svo to razaranje.

Pogledajmo seriju slika u kojoj se vidi novonastali potresni kanjon.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.