Pod povećalom MW-a

Pustiti banke da propadnu, uhititi njihove vlasnike i riješiti se problema – islandski model ili krah svega!

Autor: Ljubica Šaran

Ne tako davne 2008., zbog pohlepnog ulaganja u visoko rizične financijske malverzacije, propale su neke od najvećih banaka i investicijskih kuća u Sjedinjenim Državama. Banke poput JPMorgan Chase, Citigroup, Goldman Sachs, Morgan Stanley i Bank of America su američkoj vladi dale ultimatum “izvucite nas iz govana vlastitim novcem ili ćemo u propast povući sve”. Američke vlasti su spasile banke novcem poreznih obveznika, a zbog golemog odliva novca u džepove pohlepnih bankara globalno gospodarstvo se nikada nije oporavilo. Naravno ne naučene kolektivne lekcije se ponavljaju s kamatom! Danas opet imamo banke koje propadaju zbog pohlepe i ulaganja u rizične kriptovalute i ubiranje kamata iz poslova koji ne donose profit – namjerni kanibalizam. Američka vlada je opet uskočila s lovom, no ovaj put joj je preostalo samo tiskanje novca bez pokrića i obaveza da će pokriti bankrot svih banaka koje se nađu u problemu. To nije rješenje, to je siguran put u propast jer SAD ne može tiskati trilijune dolara bez pokrića. Rješenja ima, Islanđani su ga fantastično odradili nakon krize 2008, no mi zasigurno nećemo jer nemamo muda.

Odlična pitanja, znate li odgovore?

Povijest, ako ona ne odgovara “pobjednicima” se lako zaboravlja. 2008. je ostavila gorak okus u ustima običnih ljudi, no pobjednici – banke i bankari su se potrudili da bi se činjenice zaboravile što brže. Kako izgleda, uspjelo im je jer se povijest opet ponavlja no ovaj put s kamatom.

S obzirom da je ovo tema koja je vrijedna vaše pažnje, krenut ćemo od početka, točnije od “generalne probe” iz 2008. godine.

Island je do 2008. godine slovio za jednu od najprosperitetnijih i najstabilnijih zemalja na planeti. Osim stabilne ekonomije, zadovoljnih i bogatih građana, država se doimala jednako jako i moćno, što je često izazivalo zavist ostatka Europe.

No, odjednom i bez ikakva prethodna upozorenja, propale su i bankrotirale tri najveće komercijalne islandske banke, a Islanđani su shvatili kako su ostali bez ušteđevina i kako su de facto postali dužnici banaka u Nizozemskoj, Danskoj i Velikoj Britaniji. Islanđani nisu bili letargični, kao recimo Hrvati i Hrvatice danas, kada su saznali da im je država bankrotirala zahvaljujući burzovnim špekulacijama premijera i ministara koji su se pomamili za američkim modelima.

Oni su prvo ODLUČILI NE PLAĆATI VANJSKI DUG bez obzira što im je do kraja 2008. državni dug narastao za 80% posto zahvaljujući dodatnim zateznim kamatama od 8,5 milijardi eura, Islanđani su na koncu grcali u dugovima od nevjerojatnih 50 milijardi eura.

U kratkom roku 320.000 Islanđana je dugovalo šest puta više novca od (BDP-a) bruto domaćeg proizvoda, nitko nije mogao naslutiti da će građanski neposluh i gotovo potpuna internacionalna medijska šutnja pomoći građanima ove male otočne državice da srede ne samo vladu, već i neke od najjačih internacionalnih banaka kako bi ponovno „stali na noge.“

Četvorica najvećih islandskih bankara koji su prvi završili u zatvoru nakon što ih je okružni sud u Rejkjaviku osudio na višegodišnje kazne.

Nakon što su građani Islanda raspustili parlament i vladu i počeli ekspresno suđenje svima koji su upropastili državu, konsolidirali su svoju Nacionalnu banku i stvorili određeni sustav dnevne aukcije za državnu valutu kako bi izbjegli utjecaje vanjskih banaka i kako bi održali svoju vlastitu valutu bez stvaranja hiperinflacije.

Bez obzira na pritiske iz EU banke, a naročito razbješnjenih bankara iz Nizozemske i Velike Britanije, Islanđani se nisu dali razjediniti niti potkupiti. Ova malena otočna zemlja je u pravom smislu slomila zube bankarskih kradljivaca, prvenstveno zahvaljujući nevjerojatnoj želji i upornosti građana da ne nasjednu na smišljene zakulisne financijske igre.

Tadašnji predsjednik Islanda Olafur Ragnar Grimsson je dva puta stavio veto na izvlačenje novca iz Islanda s takozvanim „bailoutom“. Zapravo banke bi nadomjestile svoje lihvarske kamate novcem poreznih obveznika uz blagoslov islandskog parlamenta, da ih Grimsson nije zaustavio. Bailout je kolokvijalna kovanica s kojem se prikrivaju navodno „pravedni“ krediti firmama i zemljama koje su financijski propale ili onima kojima prijeti bankrot. Izraz bailout je engleski termin koji označava „isukavanje vode iz tonućeg broda s kantama,“ što zapravo označava ništa drugo nego legaliziranu krađu zemlje ili kompanije koja i onako ne stoji dobro.

Promislimo li malo bolje postaje nam jasno da bailout nikako ne može pomoći zemlji na rubu propasti, jer se pljačkanjem nikada nikome nije pomoglo. Grimssonovi potezi su ostali nepoznanica ostatku svijeta punih pet godina, a njegov položaj je bio toliko problematičan da su mu bankari željeli stvoriti političke probleme kako bi otvorili vrata dodatnom zaduživanju i kreditnom društvu Islanđana.

Sam Grimsson je u intervjuu, koji je dao Buisiness Insider Internationalu, rekao sljedeće:

„Taj period mi je nalikovao na noćnu moru. Svaka važnija financijska i bankarska institucija u Europi i u mojoj vlastitoj zemlji je bila protiv mene, a postojale su i moćne snage koje su smatrale kako su moje odluke potpuno lude.“

Krajem 2008. na Wikileaksu su se počeli pojavljivati dokumenti u kojima se strašilo financijsku zajednicu kako će Islanđani nacionalizirati upropaštene banke, no na koncu je FME (novoosnovani Državni financijski odbor) problem riješio dogovorom sa 75% malih vlasnika dionica poglavito najveće islandske banke Glitnir.

Objava o nacionalizaciji Glitnira je došla u isto vrijeme kada je vlada Velike Britanije bila prisiljena nacionalizirati Bradford & Bingley, no o takvoj nacionalizaciji se nije postavljalo pitanje. Sve ostale islandske banke su došle pod direktan nadzor države i onemogućilo se povlačenje novca iz zemlje i dodatna krađa države i njenih građana. Nakon što je uslijedio krah burze na Islandu, država je stvorila novu Narodnu banku s kojom je započela čist posao bez repova koji su državu potezali u beznađe.

Usporedo s pravim malim ratom koji je Island vodio s najvećim bankarskim moćnicima svijeta, ova malena otočna država je onemogućivala dodatno upropaštavanje tako što je stvorila posebnog državnog tužitelja i agenciju koja je započela lov na najveće krivce i koja je onemogućavala novo lihvarenje Islanđana.

Uskoro je pritisak na Islanđane došao u obliku Gordona Browna, bivšeg premijera Velike Britanije koji je pokušao nahuškati islandski parlament i vladu na promjenu odluka objašnjavajući da se ekonomija Islanda niti ne može uspoređivati s ekonomijom Velike Britanije te da porezni obveznici moraju imati obzira prema financijskoj potražnji njegove zemlje (iako se radilo o potražnji privatnih britanskih banaka koje su zapravo i stvorile financijske probleme Islandu).

Grmimssonov je uskoro shvatio da se stanje na Islandu počelo pogrešno prikazivati te da protiv sebe ima ljude koji osim banaka kontroliraju najveće svjetske medije tvrdeći:

„Mislim da je došlo vrijeme da konačno svijet dobije realno izvješće o kalvariji kroz koju prolazi Island, zajedno s lekcijama koje smo u međuvremenu naučili.“

Grimsson je zajedno sa svojim timom i uz blagoslov gnjevnih Islanđana učinio upravo obrnuto od odluka koje su donijeli predsjednici Bush i Obama koji su svaki s 800 milijardi dolara spašavali privatne investicijske banke s novcem poreznih obveznika.

Naime Islanđani su zaprijetili bankama da će imati status kao svaka privatna kompanija, te ako propadnu da im se neće pomagati već će ih pustiti da nestanu s tržišta.

Predsjednik Islanda je ovu odluku objasnio na sljedeći način:

„Brojne su države učinile grešku jer su ih ortodoksni stavovi o ekonomiji tjerali u potpunu ludost spašavanja privatnih banaka s državnim novcem, te su na takav način dodatno zadužili države, uništili gospodarstvo upadajući u kreditno ropstvo iz kojeg se ne mogu izvući. Ako nagovorite porezne obveznike da banke shvate kao najvažnije kompanije u zemlji, te da ih postavite ispred kompanija izvoznica ili proizvođača, tada ste gotovi, ekonomija će propasti. Proizvođači uvijek moraju imati primat nad bankama, banke ne proizvode ništa drugo osim dobiti za vlasnike i gubitak za sve ostale.

Na nama su se iživljavale britanske i danske banke koje su radile po naputku Europske banke, bez obzira što su te banke zapravo u privatnim rukama one se još uvijek vode kao firme od državnog značaja. Na takav način bankari ostvaruju enormnu zaradu kao i njihovi dioničari. No kada su njihove odluke pogrešne i kada naprave krive korake tada, zbog pogrešnih stavova i arhaičnih vjerovanja, račun plaćaju mali ljudi, bez obzira je li riječ o seljacima, studentima, đacima, starima ili mladima. Ovo je vrlo nezdrava formula i predstavlja prijetnju za budućnost bankarskog sustava. Ako države dozvole bankarima da postanu drski, bezobrazni, oholi i neodgovorni, oni će možda, ako su dovoljno sretni uspjeti napraviti određeni napredak u financijskom sustavu, no uglavnom takvi bankari srozaju čitave države na najniže grane, zbog čega plaćaju svi ljudi. “

Možda vam ova izjava ne znači ništa, no čini nam se da je borba protiv cenzuriranih medija jednako teška kao i borba protiv bankarske hidre koja je u zadnjih stotinu godina pokrenula niz svjetskih financijskih kriza, od kojih je zadnja ona iz 2008. iz koje se Hrvatska i neke zemlje u okruženju još uvijek nisu oporavile.

Eva Joly, žena koja je otkrila najveću internacionalnu financijsku prevaru, i ostala živa.

Islandska vlada je čak unajmila vanjskog istražitelja, Evu Joly, koja je otkrila najveću financijsku prevaru u Europi. Iako su se kraci trakavice iz Islanda širili na mnoge zemlje (uključujući Njemačku i Veliku Britaniju koje su u to vrijeme također grcale u ekonomskoj krizi), jedino je Island uspio stati na kraj bankarskim kriminalcima.

Eva Joly je na nekoliko desetaka tisuća stranica teksta otkrila manipulacije burzama, tržištima, lažne kredite i prevare unutar Eurozone i umjesto da su druge države oslobodile svoje ekonomije od vampira koje je Joly otkrila, nitko u institucijama EU-a nije obratio pažnju na novac koji se šakom i kapom krao i (još uvijek se krade) iz naše buduće zajedničke države.

Pogledajmo što je najviše upropaštavalo državu Island:

  • Gotovo pola kreditnih zajmova banaka na Islandu se odnosilo na holdinge od kojih je većina bila povezana s tim istim bankama.
  • Novac se pozajmljivao radnicima i menadžerima islandskih banaka s kojima su oni kupovali dionice istih banaka, stvarajući kolateralnu žrtvu, to jest, iscrpljujući te iste banke. Krediti koji su se koristili za kupovinu bankarskih dionica su bili beskamatni i s počekom vraćanja glavnice, a neki od kredita su se izdali čak i na dan prije bankrota banaka.
  • Banke su se spetljale s navodnim katarskim ulagačima koji su kupovali dionice banaka iako su katarske firme bile u vlasništvu samih banaka. Drugim riječima, banke su same sebe kupovale.

Zahvaljujući upornosti, islandske istrage, uhićenja su se nastavila obavljati sve do 2011. godine kada su u Londonu uhićeni Robert i Vincent Tchenguiz zbog djela ozbiljne financijske prevare. Ove dvije osobe su direktno zaslužne za direktan kolaps banke Kaupthing.

Islanđani su učinili još jednu stvar vrijednu hvale, sve one koji su bez imalo skrupula šurovali s privatnim bankama i koji su zemlju bacili u scenarij nalik na onaj iz Grčke i Cipra ekspresno su osudili na suđenjima otvorenima za javnost. Poruka je bila više nego li jasna, nitko bez obzira na poziciju nije imun na ruku pravde na malenom Islandu.

Geir Haarde, bivši premijer Islanda nije želio dolaziti na krizne sjednice vlade s kojom je presjedavao. Koliko ovakvih političara ima u Hrvatskoj i okružju?
  • Geir Haarde, premijer Islanda od 2006. do 2009. godine je osuđen 20.04.2012. na dvije godine zatvora zbog nemara i neprimjernog ponašanja za vrijeme krize, premijer koji nije želio dolaziti na sastanke vlade kada je Island gotovo bankrotirao je postao najviše rangirana osuđena osoba u islandskoj povijesti.
  • Baldur Goulaugsson, ministar financija, je osuđen na dvije godine zbog sukoba interesa i kupovine dionica zahvaljujući unutarnjim informacijama, a sva njegova imovina i imovina obitelji su nacionalizirani.
  • Aron Karlsson je osuđen na dvije godine zbog prevare u banci Arion i zbog ilegalnog trgovanja nekretninama, te mu je konfiscirana sva imovina. Ostavke su dali brojni islandski političari kojima je zabranjen javni rad i političko natjecanje kao i rad u državnim tvrtkama.

Island se od 2008. godine stabilno oporavlja od financijskog lihvarenja. Krajem 2010. je po prvi put, nakon nastanka krize, završio s pozitivnom bilancom, dok je do sredine 2011. imao stabilan rast gospodarstva.

Važno je napomenuti kako su krizni zakoni, koje je Island donio 2008. godine, minimizirali krizu i omogućili stopiranje dalje krađe državnog novca i siromašenja građana.

Drugi važan faktor je pametan stand by aranžman s IMF-om. Island se oporavio zahvaljujući srednjoročnoj fiskalnoj konsolidaciji, povećanju taksa i nameta (naročito na luskuzne proizvode), naglaskom na domaću proizvodnju i kupovinu domaćih i lokalno napravljenih proizvoda, olakšica za proizvođače i pomoć izvoznicima.

Lekcija koju je naučio Island bi trebala ući u sve povijesne i ekonomske knjige, na žalost to se nije dogodilo i neće se dogoditi. 2011. godine Island je učinio nešto što je nalikovalo pobjedi Davida nad Golijatom, organizirali su tiskovnu konferenciju i pobjedničku feštu s naznakom da slave činjenicu kako su IMF-u rekli konačno zbogom.

Na međunarodnom planu Island je najviše napravio čudo jer je onemogućio takozvani bankarski „bailout“, točnije, izvlačenje novca iz države putem bankarskih kanala. Do sredine 2012. Island je postao uspješan u svakom smislu: uz dvogodišnji ekonomski rast, nezaposlenost se stabilizirala na 6,3%, izvoz je postao najvažniji segment gospodarstva, a inflacija je zamrznuta.

Ni jedna država na svijetu nije sigurna od bankarske pohlepe.

Ondašnji predsjednik Islanda je bio siguran da ni jedna zemlja na planeti nije sigurna od bankarskih špekulacija i gospodarskog uništenja:

„Ako se financijski može uništiti i baciti na koljena jedna od najstabilnijih i najsigurnijih demokracija na svijetu poput Islanda, tada se bez ikakvog problema može uništiti bilo koja država na planeti.“

Ovaj poduži uvod je bio potreban da znamo kako načina za sprječavanje gospodarskih kriza ima, no sada dolazimo do najvažnijeg dijela i objašnjenja zašto se Islandski model neće ponoviti u SAD-u i zašto idemo ka sigurnom krahu svega i nestanku globalne ekonomije na koju smo navikli.

Kraj američke bankarske moći.

Prva i iznimno važna stvar koju trebamo imati u vidu je činjenica kako petro-dolar gubi na važnosti i polako ali sigurno postaje bezvrijedan. Sankcije koje je Zapad namijenio Rusiji su u stvari izolirale sam Zapad dok zemlje Trećeg svijeta, ponajviše nekadašnje Nesvrstane masovno odbacuju utjecaj petro-dolara i objeručke prihvaćaju direktnu međunarodnu trgovinu u lokanim valutama. Situacija se toliko otela kontroli da Nove Nesvrstane odbacuju Visu i Mastercard što dodatno onemogućava utjecaj Zapadnih banaka i moćnika.

Kome se američka vlada okrenula za savjet.

Druga iznimno važna stvar je da su američke vlasti u panici, Washington zna da ne može namiriti gubitke svih banaka koje upadaju u probleme te da uskoro neće imati vremena ni prostora za manevar. Panika se može jasno vidjeti i po tome što je Washington tražio pomoć u rješavanju bankarske krizne situacije od Warrena Buffeta, jednog od najbogatijih ljudi na svijetu, multimilijardera koji gleda isključivo svoju korist. Ta situacije je usporediva s nebulozom da farmer traži od lisice kako zaštititi kokošinjac od napada predatora. Da nije tragično, bilo bi smiješno.

Kriza teža od one iz 2008.

Treća i još važnija stvar je da je današnja bankarska i gospodarska kriza puno dublja i veća od one iz 2008. godine. Sasvima je jasno kako je 2008. bila “generalna proba” te da je bankarskim pohlepnicima porastao apetit. Većina ljudi će pomisliti, ma to je samo trabunjanje, ništa se ne događa, da se događa – to bi se valjda čulo po medijima.

Oni koji vode ovaj svijet i žele da su mase neinformirane ili dezinformirane.

Zašto biste vi trebali znati o ovakvim stvarima, slijepe je najlakše odvesti u stupicu.

Zašto bi bilo tko od nas običnih ljudi trebao nešto znati o ovome problemu. Znanje štiti, ponerizirana vrhuška zna kako je znanje moć stoga imamo kompletnu medijsku cenzuru – svega. Cilj je isto kao i 2008. uhvatiti mase nespremne i pokupiti što više vrhnja od nesretnika čiji su poslovi i imovina propali. Ovce koje se vode u klaonicu ne slute o svojoj sudbini, zašto bi trebali ljudi?

Što nas dovodi do konačnice i najvažnije stvari.

Zapadu nema spasa.

Zapadnjačke institucije, kako političke, tako gospodarske su u potpunosti isprepletene s Amerikom stoga krah u SAD-u stvara svojevrsno “vrzino kolo” ili domino efekt koji se automatski preslikava na Stari kontinent. Pitate se zašto je to tako, evo odgovora! Europa nema nikakvu političku i gospodarsku samostalnost. Mi ne možemo izvaditi glavu iz američke zadnjice, a gdje nas vodi kolonijalna poniznost i uličarska nemoć se najbolje da vidjeti na primjeru Ujedinjenog Kraljevstva, države i gospodarstva koje je samo formalno održava status u G7 jer više nije jedna od najvećih globalnih ekonomija.

Potresi koji drmaju Ameriku se prvo prepoznaju u propasti kolonijalnih državica ili država klijenata koje će uskoro postati države pacijenti, a nakon toga preminule države.

I konačno ostaje jednostavan zaključak, mi nemamo nikoga tko bi islandski model pretvorio u stvarnost, naši političari su dobro potplaćeni, zavedeni ili ucijenjeni da bi radili sve oni što im ponerizirana vrhuška naredi.

Pogledajmo Njemačku, nekadašnju lokomotivu EU gospodarstva koja se dobrovoljno razoružala, osiromašila i onemoćala kroz washingtonske naputke i operaciju “Slava Ukrajini”.

Washington će nas sve otjerati u propast, dolar kad jednom propadne će u propast povući sve one koji su s “vragom tikve sadili” poimenice EU veliki dugogodišnji CIA-in projekt i NATO – svodnika i zastrašivača globalne “stoke sitnoga zuba”.

Kriza svih kriza je tu pred našim vratima, pitanje je jedino koliko dugo će trebati dok balon ne pukne pred našim očima.

Bankari zasigurno neće dozvoliti da se ponovi Island, već će stremiti ka slučajevima a la Cipar i Grčka, a nakon toga će se otvoriti vrata pakla, a jedna nevolja nikada ne dolazi sama. Pogledamo li povijest, možemo vidjeti kako propasti država nikada nisu bile jedino zlo koje se događalo. Gospodarska i ekonomska previranja prate politička previranja, ratovi, bolest, pošasti, promjena klime, masovno uništenje ljudskih života i svi mogući kijameti.

Znali su što ih čeka no izvukli su novac.

I još jedna stvar, za one koji se pitaju, je li sve slučajno, odgovor je NE! Sve ovo što se događa je pomno isplanirano kako bi se na nesreći drugih zaradio novac i kako bi se eventualno uništili “gospodarski protivnici” van okvira dolara, što je u najmanju ruku suludo. Bankari se nadaju da čak i u propasti njihovih banaka neće ostati praznih ruku.

Bezvrijedne marke Weimarske republike 1927.

Novac je super dok ima neku vrijednost, treba samo zapamtiti Weimarsku republiku kad su se milijarde Weimarskih maraka bile jeftinije od zidnih tapeta.

Promislimo, što ako novac izgubi svaku vrijednost jer priroda odluči kako joj je dosta parazita?

Što li će tada potplaćeni političari, idiotski mediji i bankarski psihopati?

Slika i prilika.

Četiri jahača Apokalipse uvijek jašu zajedno, no ovaj put imaju i novoga druga.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.